Dokler živiš v sedanjosti, nisi star

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
10.10.2018 15:13
Star ni človek po letih, ampak po tem, da se je odpovedal življenju v nasprotju s tistim, ki v enakih letih polno, aktivno živi, pravi klinični psiholog Aco Prosnik. Poudari, da država na staranje prebivalstva ni pripravljena.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast
Zdaj je vse drugače, kot je bilo pred stoletjem na velikih kmetijah, kjer je dedek imel stol pri peči, kajne?
Država pravi, da je treba čim dlje delati, mladim so starejši odveč, tam, kjer vztrajajo, jim je treba zmanjšati vrednost. V praktično vseh poklicih, tudi pri nas v novinarstvu, so mlajši v pravi ofenzivi proti starejšim; celo novinarska stanovska organizacija je bila za domnevno pravičnost, po kateri je treba vzeti starejšim in dati mlajšim. Včasih tega ni bilo, mi smo se od starih učili.
Kako ste kot psiholog, ki je delal z ljudmi, videli in čutili spremembe? So tudi vas naganjali v pokoj?
Znanka mi je pravila o primeru, ko je sedmošolka pobegnila od doma; njen fant, ki živi pri njej, in mati sta zelo zaskrbljena, ker se je družila s preprodajalci mamil. S kom je zdaj tu nekaj zelo narobe?!
Stari starši bolje razumejo vnuke
Zdaj obstajajo primeri organiziranja večgeneracijskega sodelovanja. Ali se vam to zdi realno, ko pa mladi tako ali tako ne upoštevajo starih?
Ne smemo prodati hiše, ker smo jo gradili tudi za otroke.
Tudi vprašanje pokojninske solidarnosti bi pri mladih lahko postalo aktualno, ali ne?
Vsi ameriški modeli niso primerni za nas
Kdaj je pravi čas za upokojitev?
Nekritično prevzemanje navad od drugod je postalo naša folklora. Tudi v novinarskih hišah tiščijo vse v isto sobo, kjer moramo vsi delati drug ob drugem
Občutek odrinjenosti nam težko pade. Poznam primere, ko so ljudje, ki so bili v službenem obdobju zelo obremenjeni, v pokoju imeli hude psihološke probleme, nekaj jih je kmalu umrlo.
Zdaj starih ne bi poslušali? Vidci v zgodbah in legendah so običajno stari, kar je logično, ker imajo veliko za seboj in so neobremenjeni s prihodnostjo.
Ena vaših definicij starosti je, da smo stari, ko nas nič več ne zanima.
Neskončno nebo in trdna zemlja
Z računalniki in telefoni tudi starejši vzpostavijo mreže, socialne mreže. Problem je, če zato ne gredo na prireditev, na sprehod, k sorodnikom.
Sva torej optimista ali pesimista?
Moderni filozofi pravijo, da moramo v prvi vrsti pač znati živeti s tistim, kar imamo.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta