Dovolj vitamina D nam lahko zagotovi samo sonce

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
01.12.2017 13:16

Ivan Soče je o vitaminu D napisal 270 strani debelo knjigo. Gre za najzanimivejši in nemara najpomembnejši vitamin, ki se spremeni v mogočen hormon in vpliva na skoraj vse, kar se dogaja v našem telesu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Edini naravni način pridobivanja vitamina D je sončenje.
Profimedia

Vitamin D ni zgolj antirahitični vitamin, kot so včasih menili, ampak mogočen hormon, ki vpliva na skoraj vse, kar se dogaja v naših telesih, na podlagi najnovejših raziskav piše Ivan Soče. Avtor knjige Vitamin D, ki so jo recenzirali tudi zdravniki, povzema, da je ta snov ključna pri učinkovitem imunskem sistemu. "S sončenjem, kot edinim naravnim načinom preskrbe s tem vitaminom, ga zaradi geografskega položaja polovico leta ne moremo tvoriti, v drugi polovici leta moramo to nadoknaditi. S hrano ga lahko pridobimo največ do 10 odstotkov, torej je pomanjkanje tega vitamina naravno, nujno in logično. Če hočemo preprečiti strašansko zdravstveno škodo, ga moramo začeti redno dodajati v naravnih odmerkih."

Sončenje je edini naravni način pridobivanja

Edini naravni način pridobivanja vitamina D je pravilno sončenje. "Poudarjam, da pravilno sončenje, če se sončimo namazani z zaščitnimi kremami, skozi steklo in podobno, od tvorjenja vitamina D ni skoraj nič. Pravilno sončenje je izpostavljenost čim večjega dela nezaščitene čiste kože neposrednim sončnim žarkom med 10. in 16. uro od aprila do začetka septembra. Le takrat sončni žarki padejo pod kotom, ki omogoča dobro tvorjenje vitamina D. V desetih do dvajsetih minutah izpostavljanja celega telesa tvorimo od 10 do 20 tisoč internacionalnih enot (IE) vitamina D in ustvarimo njegovo koncentracijo v krvi v obliki kalcidiola poprečno 50 nanongramov na mililiter. Kljub strahu pred rakom strokovnjaki povedo, da se brez neposrednega stika ultravijoličnih B-žarkov s kožo vitamin D ne tvori."

Profimedia

Zdravljenje s svetlobo

Vrsto let je vitamin D veljal samo za preprečitev rahitisa. "Tako so učili na medicinskih in drugih šolah, tako so učili v šolah in pisali v knjigah in časopisih. Odkritje, da je prav vitamin D eden od ključnih elementov imunskega sistema, je sprožilo plaz neštetih raziskav. Že leta 1896 je danski zdravnik dr. Finsen ustanovil Inštitut za svetlobo, ki ga je financirala tudi danska vlada. Ugotovil je, da lahko svetloba, sončna ali iz močne žarnice, ubije bakterije in omili posledice črnih koz. Za prispevek k medicinski znanosti je leta 1903 prejel Nobelovo nagrado. Od 800 bolnikov z lupusom, hude oblike avtoimunske bolezni, jih je bilo dokončno pozdravljenih 400. Le pri petih odstotkih bolnikov se stanje ni izboljšalo. Lupus še danes velja za neozdravljivo bolezen, ki jo blažijo s farmacevtskimi zdravili. Pred več kot stotimi leti je dr. Rollier odprl 36 klinik na nadmorski višini več kot 1700 metrov, da so lahko bolniki prejeli čim več ultravijoličnega sevanja, torej vitamina D. V klinikah so zdravili tuberkulozo, rahitis, črne koze, lupus, rane in druge kožne bolezni, vseh so našteli kar 165, s povprečno 80-odstotno uspešnostjo."
Soče ugotavlja, da najuglednejši raziskovalci vitamina D vsega sveta menijo, "da je vitamin D skoraj čudežna snov za preprečevanje in zdravljenje številnih avtoimunih bolezni, kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis, diabetes tipa 1, psoriaze, bolezni srca, vseh vrst raka, kapi, nalezljivih bolezni, gripe, tuberkuloze, diabetesa tipa 2, demence, depresije, avtizma, Alzheimerjeve, nespečnosti, mišične šibkosti, bolečin, fibromialgije, osteoartritisa, osteoporoze, hipertenzije in da je vse to zapisano v dokumentih najuglednejših, endokrinoloških združenje, klinik, zdravstvenih organizacij".

Vpliva na 30 organov

Birokrati so seveda še v zaostanku. "V EU velja uradno priporočen dnevni vnos za odrasle smešnih 200 IE, v Sloveniji 800 IIE, čeprav jih najuglednejši strokovnjaki predlagajo najmanj 4000, popolnoma varni in koristni odmerki so do 10.000, kolikor jih povprečno ustvarimo, če se pravilno sončimo." Neznanje je najpogostejši vzrok bolezni in znanje je najboljše zdravilo in preventiva, pravi Soče. "V knjigi sem zbral dokaze, da vitamin D vpliva na več kot 30 pomembnih organov, neposredno na več kot 60 bolezni, da mogočno vpliva na imunski sistem in preprečevanje številnih bolezni. Knjiga je napisana tako, da jo razume prav vsak človek. Torej, znanje je zdaj na razpolago. Drugi ukrep je, da takoj danes začnemo vnos zadostnih količin vitamina D."
Vitamin D smo nekoč dodajali v obliki ribjega olja. "Skoraj vsi se spomnimo tega okusa. Danes so ti izdelki redki. Zdaj so moderni okusni ustni spreji, ki se absorbirajo skozi skoraj neverjetnih več kot 200 kvadratnih centimetrov ustne sluznice neposredno v kri. Zato ti izdelki ne napenjajo in ne povzročajo krčev." Nekateri izdelki so registrirani kot zdravila, nekateri vsebujejo škodljive dodatke, tudi tisti, ki so namenjeni novorojenčkom in dojenčkom in jih mame dobijo na recept.
"Izbrati je treba naravno obliko vitamina D brez drugih dodatkov. Prehranska dopolnila niso nadomestilo za hrano, ker vitamina D v hrani skoraj ni, ampak so nadomestilo pravilnega sončenja. Ko se sončimo, tudi ne jemljemo drugih vitaminov, mineralov, probiotikov, morda je izjema pri osteoporozi, ko je poleg vitamina D dobro jemati vitamina K2 in kalcij. Najpomembneje pa je, da ga jemljemo v pravih odmerkih, kar pomeni pri dojenčkih do 200 IE na kilogram teže, pri odraslih pa 75 IE na kilogram teže. Težave zaradi predoziranja so silno redke," je sklenil Ivan Soče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta