Duo Okustični: Pesmi imajo prosto pot, gredo, kamor si želijo

Saša Britovšek Saša Britovšek
27.11.2019 14:33

Glasbena zasedba, ki se žanrsko ne opredeljuje, še manj omejuje. Duet, ki pojasni, da je v njunem glasbenem čaranju dovoljeno vse, dokler je okusno. Zato si torej rečeta: Okustični

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okustični sta Mate Brodar in Karin Zemljič.
Urša Premik

Okustični sta Mate Brodar in Karin Zemljič. Prvi je vsestranski glasbenik, vokalist in instrumentalist, ki je po sodelovanju z Magnificom in po uspehu fenomena Da Phenomena z jamajškimi ritmi zaplaval v samostojni projekt BRO. Karin pa se je po študiju jazzovskega petja v Celovcu izkazala kot ena najbolj želenih spremljevalnih vokalistk in že trikrat stala na odru Eurosonga, sodelovala v projektih z Big Bandom RTV ter posnela album z mednarodno zasedbo Flozell. In potem je tukaj še Jadranka Juras, pridružena članica dueta, ki s svojim prepoznavnim vokalom bogati marsikatero njegovo skladbo. Ko so pred kratkim izdali novo skladbo Enkratna, neponovljiva, čutni valček z nekoliko starinskim pridihom v slogu slovenske popevke, je bila to zelena luč za izid istoimenskega albuma. Izšel je pred dnevi in prebudil metulje v trebuhu.


​​Iz zadnje v prvo vrsto

Tale okusna zasedba je s svojimi vokalnimi sposobnostmi dolga leta nosila glasbeno linijo znanih slovenskih pevcev na festivalih in koncertih. V nekem trenutku pa se je iz spremljevalne prelevila v nosilno oziroma se iz zadnje vrste odločila stopiti v ospredje. "Dejansko je zasedba Okustični nastala prav na eni tovrstni prireditvi, in sicer na Slovenski popevki. Po celem dnevu enih in istih pesmi si je bilo treba prevetriti ušesa s čim drugim, in tako smo takrat še skupaj s Katjo Koren postavili okustične temelje," se spominja Mate Brodar in še doda, da jih je združilo točno tisto nujno potrebno za bend: ljubezen do podobne glasbe, želja po ustvarjanju in izvajanju v živo. Vse je dovoljeno, dokler je okusno, pojasnjujeta glasbena kolega oziroma duet Karin in Mate - a kaj je dovoljeno zanju? O tem se nista odločala, saj je v ustvarjalnem procesu bolj pomembno, kako slediti skladbi, kot to, da si postavljaš jasne cilje, pravita. "Skladbam je bila puščena prosta pot. Naj gredo, kamor si želijo. Zato lahko na ravnokar izdanem albumu Enkratna, neponovljiva slišite od rahlo temačnega našega prvega singla Pri nas do lahkotnih Zvezd pa aktualne skladbe, ženske himne Enkratna, neponovljiva v slogu klasične slovenske popevke. Festival je bil dolgo časa naše skupno delovno okolje, kar je za mladega vokalista, ki si želi peti spremljevalne vokale, edinstvena priložnost, da lahko to počne s celotnim revijskim orkestrom, kar je vedno posebna izkušnja."

​Izid plošče in metulji v trebuhu

Letošnjo pomlad sta se Okustični na izboru Eme potegovala za nastop na Evroviziji, Sloveniji sta takrat predstavila pesem Metulji plešejo. Popolna počasna romantika je bila morda celo preveč idealna v svojem svetu, saj se je uvrstila na peto mesto in ni odplapolala v Evropo. "Vsaka pesem je narejena v svojem svetu, če je iskrena, in Metulji plešejo je takšna zelo neposredna ljubezenska pesem. Res je, da ni zmagala, lahko pa rečem, da je prepričala marsikoga in še vedno se sliši na radiu ali televiziji, kar pomeni, da se je skrila tja nekam v našo in vašo zavest." Metulji pa so plesali tudi v njunih trebuhih pred nekaj dnevi, ko sta Karin in Mate v roke prijela svoj prvi skupni album. "Že res, da nas večina kje drugje kot v avtu nima predvajalnika. Ko izdaš album, je to še vedno zelo poseben občutek. Toliko bolj, ker je prvi skupni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta