(FOTO) DS 9: Predsedniška limuzina po francosko

Vinko Kernc Vinko Kernc
01.08.2022 05:00

Niti kilometer vožnje ni bil potreben, da se je utrnilo: predsedniška limuzina. Pri tem se cena, ki se na našem trgu prične pri 63.090 evrih, glede na trenutne razmere niti ne zdi pretirana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razkošje videza, materialov, zasnove in prostora v kombilimuzinski (pet vrat!) karoseriji.
Vinko Kernc

Teoretično je DS 9 duhovni naslednik citroëna C6, njegov daljni predhodnik je bil legendarni citroën DS 19/21, ta pa ni bil znan le po tem, da se je v njem vozil svetovno znani predsednik Charles de Gaulle, pač pa, da je leta 1962 prav on v neblindiranem DS preživel atentat. Predsedništvo je temu avtomobilu v krvi.

DS 9 je dolg 4,93 metra, širok 1,85 in visok 1,46, s čimer je od C6 le skromno daljši in še bolj skromno nižji ter za kar sedem centimetrov širši. Tudi medosje je podobno dolgo (pri DS 9 ni niti za centimeter krajše), gre pa za najdaljšo različico platforme PSA EMP2. Jasno, pri limuzini, v kateri se pomembneži vozijo zadaj, je prostor tam ključna vrlina.

Pri avtomobilu, kot je DS 9, je menda več pozornosti usmerjene na zadnja sedeža. Za eminentne potnike je tu zelo dobro poskrbljeno.
Vinko Kernc

Oblikovno je devetica skladna s filozofijo oblikovanja pri tej znamki, vključno z značilnim krilom DS za motorno masko in giljoširanjem (poseben postopek vrezovanja okrasnih ornamentov), ki je pri DS tokrat prvič uporabljeno za zunanje elemente. Zadek posnema obliko kupejev tipa "fastback", na stebričkih C pa sta znova nežno rumeni lučki, le da tokrat nista namenjeni smernikom.

Vinko Kernc

Kokpit nič na zaostaja za eleganco zunanjosti; z videzom se naslanja na DS 7 crossback, a je mersko razkošnejši, materiali (med drugim usnje napa za armaturno ploščo, alkantara za strop) pa spet predsedniški. Zelo nizka raven hrupa je pogodu ušesom in še bolj zvoku avdio sistema znamke Focal, na zadnji klopi pa sta potnika poleg prostorskega razkošja deležna tudi gretja in prezračevanja sedežev ter masaže.

Vinko Kernc

Udobje je nadgrajeno s podvozjem DS active scan suspension, pri katerem kamera skenira cesto in preko elektronike nadzira vzmetenje oziroma blaženje vsakega od koles. Že različica s slabotnejšim motorjem, ki ni več v programu, ni razočarala, po novem pa je DS 9 na voljo le še z dvema zmogljivima hibridnima pogonoma. Osnovni je E-tense 250 s prednjim pogonom, 147-kilovatnim turbobencinskim motorjem, 81-kilovatnim elektromotorjem, sistemsko močjo 183 kilovatov in pogonsko baterijo kapacitete 15,6 kilovatne ure.

Zmogljivejši pogon v E-tense 360 ima poleg naštetega še 83-kilovatni motor zadaj in posledično štirikolesni pogon sistemske moči 264 kilovatov. Pri tem je prej omenjeno podvozje serijsko, zavore zmogljivejše, kolesa za palec večja (20 palcev), le baterija je z 11,9 kilovatne ure nekoliko slabotnejša.

Vinko Kernc

Dve pogonski izvedbi in dva paketa opreme dajeta štiri osnovne različice; najcenejši je E-tense 250 performance line +, ki stane 63.090 evrov, najdražji pa E-tense 360 rivoli +, ki ne bo cenejši od 74.090 evrov. Glede na prestiž in ceno zastopnik za 9 ne pričakuje velikega povpraševanja na našem trgu, kdor pa se bo odločil zanj, bo moral nanj počakati okoli pol leta. Predsedniškega avtomobila pač ne kupuješ iz zaloge …

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta