Citroënov avto, ki je bil uspešen tudi na slovenskem trgu, po novem na voljo le v električni izvedbi

Vinko Kernc Vinko Kernc
20.05.2022 05:00

S trga se je poslovil klasično gnani osebni berlingo, zamenjal ga je električno gnani ë-berlingo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Citroën ë-berlingo: zunaj majhne razlike, pod prednjim pokrovom pa le še elektromotor.
Žiga Intihar

Ta se, v primerjavi s prejšnjima, od zunaj razlikuje v podrobnostih: prednja maska je zdaj zaprta in na njej je stilizirani modri ë, na zadku je napis ë-berlingo, dobil pa je moder dekorativni paket. Nova je tudi "izčiščena" armaturna plošča - z digitalnimi merilniki (deset palcev) in z za elektromobil ustreznimi dodatnimi podatki za voznika. Prestavna ročica je zdaj takšna kot pri osebnih citroënih s samodejnim menjalnikom (pomičen gumb), dobil je upravljanje na daljavo s pametnim telefonom (mycitroën) in podobno.

Spremenjena armaturna plošča z manj potezami in prestavna ročica (oziroma gumb) "e-toggle".
Žiga Intihar

Pogonu služi elektromotor s 100 kilovati in 260 njutonmetri. Baterija zmore 50 kilovatnih ur, kar naj bi zagotovilo 280 kilometrov vožnje po WLTP. Baterija se doma napolni v do 24 urah, na domači polnilni postaji v do sedmih urah in pol, na 100-kilovatni javni polnilnici pa v pol ure. Ponuja tri načine vožnje (eco, normal, sport) in močno regeneracijo, zaradi katere je mogoče večino voženj opraviti brez uporabe zavorne stopalke.

Ë-berlnigo je lahko 5-ali 7-sedežnik, na voljo pa je v dveh različicah oziroma dolžinah; 4,4 metra dolgi M ali 4,8 metra dolgi XL. Prvi ponuja prtljažnik velikosti 775 litrov, drugi pa 1056 litrov, poleg tega (oba) še do 186 litrov odlagalnih mest v notranjosti. Različica M je na voljo s štirimi paketi opreme, ki stanejo od 37.300 do 41.350 evrov, XL pa samo z enim paketom stane 41.050 evrov in je od primerljive opreme na M dražji za 850 evrov.

V prtljažniku ni razlik, le polnilni kabel je priporočljivo imeti v njem.
Žiga Intihar

Za ljubitelje dizlov še ni vse izgubljeno - še vedno je naprodaj gospodarska različica berlinga s sedeži in z motorjema s 74 ali 96 kilovati. Lahko je le petsedežnik, ker ima za zadnjo klopjo nameščeno zakonsko predpisano predelno steno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta