(TEST) Citroën C3 aircross: Avto po volji tistih, ki cenijo udobno vožnjo

Janez Kovačič Janez Kovačič
14.05.2022 05:00

Z manjšimi odmerki te C3 aircross popelje, skoraj zaziblje v čase, ko so bili citroëni najprej udobni in nasploh občutno drugačni od konkurence.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dimenzijsko nič razkošen, z nekako potlačenim nosom, nekaj večjo oddaljenostjo od tal in s tistim, kar si zapomniš - udobno, skoraj mehko vožnjo.
Janez Kovačič

Zadnje spremembe niso drastične, C3 aircross tudi dimenzijsko ostaja po velikosti drugi športni terenec/križanec v francoski ponudbi, hkrati pa z nekaterimi lastnostmi spominja na citroëne, kot so nekdaj bili.

Notranjost vsaj z obliko dveh merilnikov, ki sta ovalna, spominja na nekdanjo drugačnost citroënov. Prednja sedeža sta naslonjača, tudi zadaj je mehko.
Janez Kovačič

Plastične obrobe koles in prav tako plastična difuzorja spredaj in zadaj ter potlačen nos z ozkim pasom, v katerem tičijo dnevne luči, omogočajo prepoznavnost. Sedi se nekaj višje, kar ugaja določeni avtomobilski publiki, trebuh je bolj oddaljen od tal, a ne dovolj, da bi se šli kakšne resnejše terenske pustolovščine. Če bi bil na voljo štirikolesni pogon, potem morda. Zdi se kot nalašč za nekaj slabše ceste, kar je pri nas občutna prednost. In ne bom rekel, da je čeden, pač pa dovolj prepoznaven.

Prtljažnik ima globoko dvojno dno, kar je zelo uporabno.
Janez Kovačič

Znotraj je vsaj nekaj tistega, kar so ponujali citroëni nekoč. Prednja sedeža sta presenetljivo udobna in široka, prava fotelja iz dnevne sobe, toda brez bočne opore telesu. Se kar navadiš, tudi razvadiš. Tudi zadaj je sedenje udobno, tako za glave kot za kolena. Oba merilnika pred voznikom sta ovalna, kar je še en dokaz drugačnosti, nekdaj tako značilne za citroëne. Multifunkcijski zaslon je skoraj kvadraten, ne prevelik, tudi ne premajhen. Kakšnih večjih ergonomskih zadreg ni. Zelo ugaja dvojno dno v prtljažniku: če ga odstraniš, dobiš precej prtljažne globine, s tem pa dodaten prostor za visoko prtljago. Vozniku mora ustrezati čisto solidna preglednost nazaj in vstran. Ampak to znaš ceniti šele potem, ko je za teboj veliko vozniških let …

Najbolj citroënovski je tale C3 aircross pri podvozju in vožnji. Ta seveda ni več tako zibajoča kot nekdaj, zmore pa podvozje zelo spodobno požiranje cestnih neravnin in še marsikaj, zato je potovanje nekako aristokratko - mehko, skoraj uspavajoče. Prostorninsko skromen turbobencinski trivaljnik ustreza: ne oglaša se z nekdaj tako značilnim zvokom, moči je dovolj, zato so lahko potovalne hitrosti v povprečju presenetljivo visoke, ne manjka niti iskrivosti. Povprečna poraba je bila nekaj višja, kot jo napoveduje oziroma obljublja tovarna, a presunljive razlike kljub vsemu ni.

Janez Kovačič

C3 aircross - citroën kot nekoč? V nekaj manjših odmerkih vsekakor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta