(FOTO) Fordov tourneo connect: Nova genetika ali kako sodelujeta Ford in Volkswagen

Vinko Kernc Vinko Kernc
16.11.2022 05:00

Ford je letos spomladi trgu ponudil tretjo generacijo svojega osebnega dostavnika spodnjega srednjega razreda, torej tistega, v katerem najprej prepoznamo Renaultov kangoo. Te dni je dosegel tudi Slovenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ford tourneo connect: nastal v sodelovanju s Volkswagnom, pri nas je menda s primerljivo opremo za tisočaka cenejši od caddyja.
Vinko Kernc

Seveda je v prvi vrsti smiselna primerjava s predhodnikom, ki je bil prav tako kot novi v ponudbi s kratko (L1) in dolgo (L2) medosno razdaljo. Novi tourneo connect ima za decimeter daljšo (L1) oziroma za decimeter krajšo (L2) medosno razdaljo, v obeh primerih pa je nekoliko daljši, širši in višji, le širina preko vzvratnih ogledal je nekoliko manjša. Zanimivo je, da ima znotraj, spet gre le za nekaj centimetrov, kljub večji višini vozila manj prostora nad glavami. Je pa zato za okoli dva decimetra daljši prtljažnik, merjen do druge sedežne vrste.

Neprepoznavna notranjost od videza do upravljanja in menijev. Slaba novica za tiste, ki se z upravljanjem z dotikom težko sprijaznijo
Vinko Kernc

Ker gre za vozilo, pri katerem so morda ključne njegove mere, še nekaj podatkov. Širina luknje pri odprtih zadnjih bočnih (drsnih) vratih je sedem oziroma 8,5 (L2) decimetra, dolžina do zložene(!) druge vrste sedežev pa je 1,8 oziroma 2,1 (L2) metra. Še o prtljažniku: osnovna prostornina znaša pri 7-sedežni različici 248 oziroma 650 (L2) litrov, pri 5-sedežni 1213 oziroma 1720 litrov, ko pa sta v vozilu le dva sedeža, je prostornine za 2556 oziroma 3105 litrov. Pri tem kaže opozoriti, da je 7-sedežna različica na voljo pri obeh dolžinah.

Vinko Kernc

Druga in tretja vrsta sedežev sta v celoti odstranljivi, naslonjalo sovoznikovega sedeža pa je serijsko poklopno. Najbolj opazna sprememba, predvsem seveda za lastnike sedanje oziroma druge generacije tega modela, pa je pred voznikom in sovoznikom. Armaturna plošča je namreč povsem nova in še posebej drugačna, kot smo pri fordih vajeni. Velja tako za videz kot upravljanje. Merilniki so analogni ali digitalni, infozabavnemu sistemu namenjen osrednji zaslon je velikosti 8,25 ali 10 palcev, povezava s pametnimi telefoni pa je lahko tudi brezžična.

Vinko Kernc

Upravljanje je po novem zvečine prepuščeno dotikanju ali drsanju s prsti, kar je odpravilo številna mehanska stikala. To in povsem drugačni meniji bodo fordov vajenim voznikom menda prinesli največ truda pri privajanju. Je pa zato pohvale vredna možnost doplačila za sedeža s certifikatom za ergonomijo AGR.

V ponudbi sta dva za Ford nova motorja, bencinski 1.5 ecoboost 84 kW in dizelski 2.0 ecoblue 90 kW. Novi so tudi menjalniki (ročni s 6 in dvosklopčni s 7 prestavami) in možnost 4-kolesnega pogona, pri tem pa vse teoretične kombinacije v praksi niso mogoče.

Vinko Kernc

Vse omenjene novosti sledijo dejstvu, da je novi ford tourneo connect s tehničnega zornega kota le v ford zamaskirani volkswagen caddy, kar seveda v tej industriji že dolgo ni več nekaj posebnega. Razliko na koncu naredijo marketingarji, ki spremenijo ponudbo osnovnih paketov opreme in posamičnih doplačilnih opcij.

Vinko Kernc

Novi tourneo connect, ki ima, tako kot vsi njemu podobni, težko nalogo nadaljevati svoje poslanstvo in privabiti kupce skoraj izumrlega razreda limuzinskih kombijev, je pri nas na voljo s tremi osnovnimi paketi opreme. Najcenejši je bencinski in je na voljo le z za zdaj osnovnim paketom titanium, stane pa 29.050 evrov, okoli 700 evrov je pri tem doplačila za L2. Najcenejši dizel stane 29.820 evrov, najcenejši z dvosklopčnim menjalnikom (L2 ecoblue 90 kW titanium) pa stane 34.070 evrov. Štirikolesno gnana različica je mogoča v kombinaciji karoserije L2, dizla in ročnega menjalnika ter stane od 34.360 evrov.

Vinko Kernc

Prihodnje leto naj bi na trg prišla še cenejša različica z manj serijske opreme, leta 2024 pa kot priključni hibrid. Električnega menda ne bo. Skupaj naj bi v prihodnjem letu pri nas prodali okoli 100 novih tourneov connect.

Vinko Kernc

Glasujte za slovenski avto leta 2023 in sodelujte v nagradnem žrebanju: V igri za naslov je kar 27 avtomobilov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta