(FOTO) Ford mustang mach-E: Dirkaški avtomobil, ki gre na elektriko

Vinko Kernc Vinko Kernc
01.11.2022 05:00

Predstavljen že novembra 2019, v prodaji (v ZDA) pa šele leto kasneje, je zgolj električno gnani mustang mach-E končno naprodaj tudi na našem trgu. Pri nas stane najmanj 69.900 evrov in takšen ima motor zadaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogonsko in mersko je mustang mach-E blizu ioniqu 5, enyaqu iV, I-pacu, bZ4X in modelu Y
Vinko Kernc

Čeprav mu je ime mustang, je mach-E čisto drugačen avtomobil. Medtem ko je mustang klasičen dvovratni kupe ali kabriolet, je mustang mach-E športno-terensko nasajena kupejevska komblimuzina s petero vrat. Od kupeja je centimetrsko krajši in ožji ter decimetrsko višji. V dolžino meri 4,7 metra, zadnji prtljažnik (osnovna) 402 litra, prednji, vodotesni prtljažnik pa 81 litrov.

Mach-E je tudi prvi mustang, ki ima s skoraj tremi metri daljšo medosno razdaljo tudi od legendarne prve generacije mustanga iz leta 1964. Tolikšno medosje je mogoče le zaradi električnim pogonom namenjene platforme, ki omogoča kratka previsa in s tem tudi veliko notranje dolžine.

Glasujte za slovenski avto leta 2023 in sodelujte v nagradnem žrebanju: V igri za naslov je kar 27 avtomobilov

Na armaturni plošči je tudi zadnje čase običajna tkanina ter dokaj majhen zaslon merilnikov, gumb za infozabavni sistem pa je en sam.
Vinko Kernc

Za platformo GE1 bi, čeravno ima gene focusove oziroma kugine platforme C2, zlahka lahko rekli, da je nova, saj gre tu za povsem drugačno konfiguracijo pogona. Tudi mach-E ima namreč v osnovi motor in pogon, tako kot fičo, hrošč, ID.3 in drugi, zadaj in z možnostjo dodatnega motorja spredaj ter s tem štirikolesnega pogona.

Vinko Kernc

Zunanjost, ki je večini všečna, le v podrobnostih spominja na pravi mustang: spredaj ima obris, podoben obrisu motorne maske bencinskega mustanga, zadnje luči spominjajo nanj le zaradi po treh navpičnih svetilnih enot, zgornja linija bočnega pogleda je menda res kar podobna in le konj, mustang, je enak na obeh modelih. Karoserijske poteze in gube so zelo zglajene, vključno z vtisnjenimi vratnimi kljukami, kar daje misliti, da so pri Fordu gledali tudi Teslin model X.

Vinko Kernc

Za mach-E so na novo razvili podvozje, volan pa ostaja značilno fordovsko odličen: s prijetnim razmerjem med udobjem in športnostjo sukanja ter z že skoraj četrt stoletja tradicionalno natančnostjo in neposrednostjo vodenja.

GLASUJTE ZA SLOVENSKI AVTO LETA 2023

Notranjost, ki naj bi zagotavljala zadosti udobja petim odraslim, je seveda tipično ''električna'', torej očiščena številnih stikal in gumbov ter v osnovi preprostih potez. V kokpitu kraljuje pokončen osrednji zaslon velikosti kar 15,5 palca, infozabavni sistem pa temelji na novi, četrti generaciji operacijskega sistema Sync 4, ki vsebuje tudi slovenski jezik. Digitalni merilniki so na 10,2-palčnem zaslonu, glasbo pa lahko poganjajo zvočniki znamke B&O moči 560 vatov.

Vinko Kernc

Ja, tudi pogonska tehnika je nekako uniformna: na izbiro so dve kapaciteti baterije (68 ali 88 kWh neto) in eden (zadnji pogon – 198 ali 216 kW) ali dva motorja (štirikolesni pogon – 198, 258 ali 350 kW). Samodejni menjalnik je seveda edina možnost.

Vinko Kernc

Slovenski cenik, ki poleg naštete tehnike upošteva še tri osnovne pakete opreme, vsebuje pet osnovnih različic, pri čemer je najcenejši mach-E tisti z manjšo baterijo, šibkejšim motorjem in zadnjim pogonom. Skoraj deset tisočakov je treba doplačati za zmogljivejšo baterijo, močnejši pogon in srednji opremski paket, štirikolesna ponudba pa se zaradi šibkejše baterije začne že pri 75.900 evrih. Najdražji je seveda zadnji predstavljeni mach-E GT, ki stane 95.500 evrov.

Pri slovenskem zastopniku so z zanimanjem za ta model zelo zadovoljni, saj so prepričani, da bodo že do konca leta prodali okoli 50 mustangov mach-E.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta