(FOTO) Nova evropska turistična senzacija: Država, v kateri je pivo poceni, ljudje so prijazni, narava pa jemlje dih

D.Ži
18.10.2023 09:46

Bolgarija nista samo Sofija in Bansko. Vse več popotnikov se navdušuje nad neštetimi lepotami države, ki je dolgo ostala prezrta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stari mlin na veter v Nesebaru
Profimedia

Turizem ne pozna meja, potovalni trendi se nenehno spreminjajo in zdi se, da so nekateri popotniki že siti klasičnih turističnih središč, v katerih se pred znamenitostmi gnetejo spletni vplivneži, ki iščejo popolno ozadje za svoje popolne fotografije. Evropa še zdaleč ni samo zahod, pa tudi zgolj Sredozemlje ne. 

Palača kulture v Sofiji
Profimedia

Destinacije, ki jih do včeraj skoraj ni bilo na turističnem zemljevidu, so danes prave uspešnice. Ena izmed njih je tudi Bolgarija, kot poroča Euronews, imajo Bolgari velike turistične načrte.

Stara uličica s cerkvijo Konstantina in Elene v Plovdivu. 
Profimedia

Bolgarija se po pandemiji turistično vrača v normalno stanje. Po napovedih Svetovnega sveta za potovanja in turizem naj bi do konca leta število obiskovalcev doseglo 75 odstotkov tistih iz leta 2019, ki je bilo najboljše za turistični sektor. Največ tujih turistov je iz Romunije, Poljske, Nemčije, Češke in Velike Britanije.

Bansko je polno zimske smučarske idile. 
Profimedia

"Če primerjamo število turistov v Bolgariji s številom turistov v Grčiji, imamo tretjino njihovega števila. To res pomeni, da nam gre glede na našo velikost in zmogljivosti zelo dobro," pravi Rumen Draganov, direktor Inštituta za analize in ocene v turizmu, njegove besede pa povzema hrvaški portal PunKufer. 

Katedrala Aleksandra Nevskega v Sofiji
Profimedia

Draganov pravi, da so obiskovalci Sofije, glavnega mesta Bolgarije, "presenečeni nad tem, kar vidijo. Za razliko od velikih evropskih mest, kjer srečaš ljudi vseh narodnosti, so v Sofiji ljudje na ulicah večinoma domačini, večina pa je zelo prijazna."

Sozopol
Profimedia

"Zlahka najdeš družbo v parku v Sofiji in preživiš odličen večer v parku pred Narodnim gledališčem ob steklenici piva, ki te ne bo stalo veliko. Bolgarija je država, kjer se lahko zabavaš in živiš, upamo, da tega ne bomo izgubili," je dodal.

Gorska idila. Povezanost z naravo je v Bolgariji zelo močna. 
Profimedia

Turistični vodniki v Sofiji imajo zaradi navala turistov polne roke dela. Tomislav Rashkov, ki vodi brezplačne sprehode, pravi, da je mesto kombinacija številnih različnih stilov, obdobij in kontrastov, kar je mogoče opaziti predvsem v zgodovinskem delu. Dodal je, da je sofijski Trg strpnosti eden redkih krajev na svetu, kjer si lahko ogledate mošejo, sinagogo, katoliško katedralo in dve pravoslavni cerkvi.

Pravljično lepa plaža v kraju Pomorie
Profimedia

Bolgarija pa ni samo Sofija. Na svoj račun lahko pridejo tudi ljubitelji zimskih radosti, predvsem po zaslugi še vedno zelo ugodnega in dobrega smučišča Bansko. V zimskih mesecih je smučišče nabito polno, ima pa tudi kar nekaj termalnih vrelcev.

Osrednja tržnica v Sofiji
Profimedia

Čeprav se bliža zima, naj omenimo, da je poletni turizem v tej državi vse bolj priljubljen. Številne plaže ob Črnem morju in hoteli na njih so bili priča najboljši sezoni, kar kaže na to, da se Bolgarija vse bolj profilira kot resna turistična destinacija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta