Hrvaški novinar obiskal Ljubljano in napisal, kaj si resnično misli o njej: "Slovenski štruklji so drugačni od naših"

D.Ži
17.10.2023 11:10

Pisec ene najbolj branih hrvaških potovalnih spletnih strani je pod drobnogled vzel slovensko prestolnico. Marsikaj ga je presenetilo, očaralo in navdušilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ljubljana postaja idealna destinacija za dnevne izlete za prebivalce Zagreba in okolice," piše portal.
Profimedia

Ljubljana pod drobnogledom. Priljubljen hrvaški portal PunKufer, ki dnevno predstavlja najbolj navdihujoče potovalne destinacije na Hrvaškem in v tujini, je tokrat svoj pogled uperil naravnost v slovensko prestolnico in poiskal deset zabavnih, vznemirljivih reči, ki jih turisti lahko v njej počnejo. 

"Obiščite Prešernov trg, obiščite katedralo sv. Nikolaja. Ko vas premaga utrujenost, pokličite Kavalirja," piše PunKufer.
Profimedia

"Ljubljana postaja idealna destinacija za dnevne izlete za prebivalce Zagreba in okolice. V glavnem mestu Slovenije ste lahko v samo 90 minutah in uživate v bogati zgodovinski, kulturni in gastronomski ponudbi. V nadaljevanju izveste, katerih turističnih znamenitosti Ljubljane ob obisku nikakor ne smete izpustiti," je svoje raziskovanje Ljubljane začel portal.

Obiščite Ljubljanski grad

"Največja turistična znamenitost Ljubljane je zagotovo Ljubljanski grad, ki se dviga 375 metrov nad mestom in ponuja vpogled v srednjeveško arhitekturo mesta, ki se prepleta z umetnostjo moderne dobe. Obiščite muzej slovenske zgodovine, si oglejte kapelo sv. Jurja in prostore ječe, kjer so bili nekoč zaprti 'navadni' meščani, pa tudi plemiči. Povzpnite se do razgledne točke, s katere se odpre najlepši razgled na Ljubljano. Ob lepem dnevu se lepo vidi tudi najvišji vrh Slovenije - Triglav (2864 m). Na grad se lahko povzpnete peš - v približno 15 minutah lahke hoje boste na vrhu, do njega lahko pridete z avtomobilom, pa tudi s turističnim električnim vlakcem Urbanom. Najbolj priljubljen način je zagotovo vzpenjača, ki vas na želeni cilj pripelje v 90 sekundah. Povratna vozovnica za vzpenjačo stane 6 evrov," piše PunKufer. Priporočajo tudi plovbo z ladjico po Ljubljanici. 

"Med vožnjo bodite pozorni na ljubljanske mostove, ki pripovedujejo zanimive zgodbe, še posebej pa na Tromostovje - sklop treh mostov na reki Ljubljanici, ki povezujejo stari in novi del Ljubljane in jih je zgradil slavni slovenski arhitekt Jože Plečnik. Plečnik je kultna osebnost, ki je oblikovala podobo Ljubljane, podpisuje pa se tudi pod Čevljarski most, poletno gledališče Križanke, cerkev sv. Mihaela, Narodno univerzitetno knjižnico, pokopališče Žale in podobno. Vožnja z ladjico traja približno 45 minut, cena vozovnice pa je 14 evrov za odrasle," pojasnjuje portal. 

Profimedia

Priporočajo tudi sprehod. "Ljubljana ima v središču mesta ogromno cono za pešce, ki se razteza na 17 hektarih. Središče slovenske prestolnice je bilo pred 16 leti zaprto za motorni promet in sprehoditi se po njem je res pravi užitek – ne glede na to, ali se želite le naužiti sproščenega vzdušja ali pa spoznati njegovo kulturno in zgodovinsko dediščino. Obiščite Prešernov trg, obiščite katedralo sv. Nikolaja. Ko vas premaga utrujenost, pokličite Kavalirja. Gre za električno vozilo, ki vas popolnoma brezplačno pripelje kamor koli znotraj cone za pešce v središču mesta," piše PunKufer. 

Slovenski štruklji so drugačni od zagorskih 

Dobra ideja se jim zdi tudi petkov obisk tržnice, raziskovanje kulinarične ponudbe Odprte kuhne in fotografiranje z ljubljanskim zmajem. "Ko postanete lačni, se odpravite v eno izmed luštnih restavracij v centru in poskusite slovenske štruklje. To so štruklji, ki jih tradicionalno polnijo s skuto in prelijejo s prepraženimi drobtinami. Poskusite lahko vse od sirovih in mesnih štrukljev do čokoladnih. V restavraciji Moji štruklji, ki je del Ljubljanske tržnice, lahko poskusite tudi tri veganske okuse (zelenjavni, čokoladni in malinovi), ki v povprečju stanejo okoli 5 evrov. Ne pozabite, da so slovenski štruklji drugačni od naših v Zagorju. Vedno so kuhani, so čvrstejši in blažjega okusa, kot smo ga vajeni na Hrvaškem," ugotavljajo. 

Portal pripoča tudi obisk ljubljanske tržnice. 
Profimedia

Všeč sta jim bila tudi Cukrarna in Tivoli. "Ta zelena ljubljanska oaza je priljubljeno mesto za druženje domačinov in njihovih gostov. Sprehodite se po največjem ljubljanskem parku in uživajte v čudovitem vzdušju. Na Jakopičevem sprehajališču je tudi galerija na prostem, kjer so redno razstavljene zanimive fotografije velikega formata," še piše PunKufer. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta