(FOTO) Pravljica, daleč stran od nas: Prekrasni kraji, ki bi jih morali videti vsaj enkrat v življenju

D.Ži
18.04.2024 11:02

Pobegniti od ponorelega sveta in se vrniti k naravi. Potrebovali boste kar nekaj časa in denarja, a srce vam bo hvaležno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lord Howe v Tasmanskem morju je sanjska destinacija za pobeg od ponorelega sveta. 
Profimedia

Potovati nekam zelo daleč, tako rekoč na drug konec sveta, je vedno izziv. Takšna potovanja so običajno zelo draga, poleg denarja pa potrebujete še nekaj zelo dragocenega – čas. Če vam uspe najti oboje, čas in denar, bi bilo super razmisliti o naslednjih zelo oddaljenih, a privlačnih destinacijah.

Otok Lord Howe (Avstralija)

Potovanje na oddaljeni otok zagotovo zveni pustolovsko in otok Lord Howe je prav takšen. To je vulkanski otok, ki se nahaja skoraj 600 kilometrov od obale Avstralije in se nahaja v Tasmanskem morju. Daleč je, jasno, celo tako daleč, da tudi po prihodu v Sydney potrebujete še dve uri leta z letalom. Majhna populacija (približno 350 ljudi), ki živi na severnem koncu otoka, oddaja apartmaje in majhne koče turistom, piše hrvaški portal PunKufer. 

Lord Howe Island. Bližje naravi skoraj ne morete biti.  
Profimedia

Južni del otoka sestavljajo deževni gozd, odmaknjene plaže, vulkanske kamnine in visoki vrhovi. Otok je dolg le deset kilometrov in širok dva kilometra, približno 70 odstotkov pa je zavarovanega kot stalni rezervat. Domačini omejujejo število turistov, saj jih na otok ne spustijo več kot 400 v enem dnevu.

Lord Howe Island ponuja neskončne morske razglede in veliko miru.  
Profimedia

Medtem ko ste na otoku, preživite čas s potapljanjem v kristalno čistih vodah Nedove plaže, kjer pesek vodi do koralnega grebena. Z gostiteljem se dogovorite za vodnika, ki vas bo popeljal na dva kilometra dolgo pot do vrha Mount Gower. To je celodnevna pustolovščina, kjer plezate po vulkanskih skalah in hodite po bujnem gozdu.

Gora Nkungwe (Tanzanija)

Ta destinacija je idealna za uživanje v čarih safarija. Afrika je polna odročnih in težko dostopnih krajev, toda nacionalni park Mahale Mountains na zahodnem robu Tanzanije ima posebno mešanico izolacije, izjemne divjine in lepote. V tem ogromnem parku ni cest, zato vse poteka peš, Mahale pa zavzema polotok, ki meji na jezero Tanganjika, eno največjih na svetu, zato je edini način, da pridete tja, z letalom ali celodnevno plovbo z ladjo.

Embark on a captivating cinematic journey through Tanzania's breathtaking landscapes and vibrant cultures. From the iconic plains of the Serengeti to the pristine beaches of Zanzibar, and the majestic peaks of Kilimanjaro, explore the diverse tapestry of this East African gem. Traverse the dramatic landscapes of Ngorongoro, the lush wilderness of Tarangire, and the remote beauty of Mahale, Ruaha, Mikumi, and Selous. Let each frame weave together a narrative of adventure, discovery, and the timeless allure of Tanzania.,Image: 847827921, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Park so ustanovili leta 1985, da bi zaščitil največjo znano populacijo šimpanzov na svetu, ki danes šteje kar 1000 živali. Je tudi eden redkih krajev na svetu, kjer si šimpanzi in leopardi delijo isti teren. Pokrajina parka se spreminja od belih peščenih plaž obale Tanganjike do gostega gozda in strmih gorskih pobočij, zavitih v meglo.

Embark on a captivating cinematic journey through Tanzania's breathtaking landscapes and vibrant cultures. From the iconic plains of the Serengeti to the pristine beaches of Zanzibar, and the majestic peaks of Kilimanjaro, explore the diverse tapestry of this East African gem. Traverse the dramatic landscapes of Ngorongoro, the lush wilderness of Tarangire, and the remote beauty of Mahale, Ruaha, Mikumi, and Selous. Let each frame weave together a narrative of adventure, discovery, and the timeless allure of Tanzania.,Image: 847827999, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Poleg šimpanzov boste imeli priložnost videti slone, žirafe in bivole, da ne omenjamo rdečih kolobusov, ki živijo v višjih delih parka.

Naravni rezervat Hornstrandir (Islandija)

Če iščete kraj za pohodništvo, kjer vas nihče ne bo motil in želite pobegniti dovolj daleč, je ta rezervat na Islandiji odlična izbira. Naravni rezervat Hornstrandir je eno najbolj izoliranih območij na Islandiji, ki obsega del Westfjorda, polotoka v severnem delu države, kjer se visoke pečine srečajo z globokimi fjordi.

Hornstrandir - najsevernejši polotok Islandije
Profimedia

Nenaseljen od leta 1950 rezervat cveti z ekološkega vidika; od odhoda zadnjih prebivalcev in ob veljavni prepovedi lova se lokalne vrste, kot je polarna lisica, uspešno razmnožujejo, tjulnji pa se zgrinjajo na skale ob morju, piše PunKufer.

Hornstrandir. Ko nežno poletje razpre cvetove, se zgodi prava pravljica.  
Profimedia

Plaže so mešanica peska in gladkih skal, medtem ko praproti in divje rože prevladujejo na pobočjih vse do pečin, z ledenimi polji nad njimi in slapovi, ki padajo naravnost v morje. Hornbjarg, ki se dviga 534 metrov nad Arktičnim oceanom in je videti kot grebenasti val, najbolj pritegne pohodnike.

Rio Bec (Mehika)

Za vse željne "pozabljene" zgodovine in ogledov ostankov starih civilizacij je to prava izbira, saj boste tukaj lahko pokukali tudi v skrivnosti starih Majev. Biosferni rezervat Calakmul v zvezni državi Campeche v vznožju Jukatana je znan po arheoloških najdiščih majevske civilizacije. Ostanki velikega starodavnega mesta Calakmul obsegajo veliko zgradb, od katerih se nekatere dvigajo nad okoliško džunglo. Vsako leto se lahko organizirano odpravite na ogled teh in drugačnih ruševin skupaj s tisoči drugih turistov.

Structure 1, Chicanna Mayan archaeological site, mixture of Chenes and Rio Bec style, late classic period; Campeche, Mexico,Image: 268735687, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Rio Bec je manj znano majevsko mesto, skrito globlje v džunglo istega rezervata, ki sprejme le nekaj obiskovalcev. Ruševine so tako oddaljene in džungla tako gosta, da je bila celotna zgradba izgubljena več kot 60 let po prvotnem odkritju najdišča leta 1912.

Pot bo naporna, a majevske ostanke je vredno videti. 
Profimedia

Med vzponom boste verjetno imeli povsem zase kamnite stopnice piramide, ki so stare skoraj 1500 let. Težavna je pot skozi džunglo, saj je polna opic, jaguarjev in drugih divjih živali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta