(FOTO) Najnevarnejše jezero na svetu: Optična prevara živa bitja v njem spreminja v kamen

D.Ži
26.03.2024 11:26

Če se boste kadarkoli nahajali v bližini jezera Natron, naj vam kopanje v njem niti ne pade na pamet, vanj ne pomočite niti prsta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voda v jezeru je nepitna, a življenje v njem se je vendarle razvilo. 
Profimedia

Narava je res fascinantna, lepa, a pogosto tudi nevarna – kar dokazuje jezero v Tanzaniji. V jezeru Natron poginejo skoraj vse živali. Nevarno jezero se nahaja v regiji Arusha v severnem delu Tanzanije, v naravni vrzeli Gregory Rift. Je tako posebno, da privablja fotografe in druge radovedneže, ki želijo izvedeti, zakaj prav to jezero velja za eno najstrašnejših na svetu.

Jezero daje dom dvema milijonoma plamencev.  
Profimedia

Čeprav je jezero naravno, v kamen spremeni skoraj vse, kar pride v stik z vodo v njem. To ni fikcija ali nadaljevanje Gospodarja prstanov, temveč nevarna igra narave. Med izhlapevanjem vode iz tega slanega jezera namreč ostajajo velike količine soli in drugih mineralov, zato ima jezero zelo visoko alkalnost. Morda bi mislili, da gre za enak primer kot v Mrtvem morju, na gladini katerega lahko brezskrbno lebdite, a v tem primeru ni tako, piše portal PunKufer. 

Jezero je nevarno, a noro fotogenično.  
Profimedia

Ko so raziskovalci izmerili pH vrednost oziroma stopnjo kislosti ali alkalnosti vode, so bili presenečeni. Rezultate bi lahko primerjali s pH vrednostmi amoniaka, tako da voda vsekakor ni primerna za kopanje ali pitje, saj gre za pH vrednost 10,5. Za primerjavo, voda, ki jo pijemo, ima pH vrednosti v območju od 7,3 do 7,5.

Vse tukaj je rožnato, celo sončni zahodi.  
Profimedia

Zato jezero Natron velja za enega najnevarnejših, najbolj ekstremnih pojavov v naravi. Kljub temu je v tem jezeru nekaj živih organizmov.

Jata plamencev na jezeru Natron. K barvi njihovega perja in tudi odseva jezera pripomore alga.  
Profimedia

To so predvsem endemične alge, presenetljivo pa je, da v jezeru živijo tudi nekatere vrste rib. Okoli jezera, ki je globoko le 3 metre, dolgo 57 kilometrov in široko 22 kilometrov ter ima temperaturo 41 stopinj Celzija, se sprehajajo tudi plamenci.

Iz zraka narejeni posnetki plamencev na Natronu spominjajo na umetniške slike.  
Profimedia

Tam niso po naključju, za več kot 2 milijona od njih je jezero idealno in varno gojišče, ki jih ščiti pred nezaželenimi plenilci, hkrati pa tudi vir hrane. Jezero je namreč bogato s spirulino, algo z rdečimi pigmenti, s katero se hranijo, še piše PunKufer. 

Rožnati plamenci uživajo na Natronu.  
Profimedia

Veliko ptic pogine, ker je jezero pravzaprav velika optična prevara. Ustvarja namreč kristalno čist odsev, zato se zdi, da na mestu jezera ni ničesar. V sušnem obdobju se prikažejo ostanki žrtev, okamenele ptice in druge živali, ki jih je jezero pretentalo.

Domačini z jezerom ravnajo zelo spoštljivo.  
Profimedia

Če se znajdete v bližini jezera Natron, nikakor ne poskušajte plavati v njem, vanj ne pomočite niti prsta, najbolje je njegovo lepoto opazovati z varne razdalje. 

Zaradi mineralov in rdečih alg se jezero zdi rožnato.  
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta