(FOTO) Tisočletja zgodovine in romantike: To so najlepši evropski trgi, ki jih preprosto morate obiskati

D.Ži
09.08.2022 10:42

Medtem ko v mnogih sodobnih mestih javne prostore zaznamujejo sterilen slog, beton, parkirišča in brezosebne avenije, se Evropa še vedno ponaša s številnimi trgi, ki navdušujejo tudi filmsko industrijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaza de España v Sevilji nikogar ne pusti ravnodušnega. 
Profimedia

Evropa je znana po svojih čudovitih javnih trgih, ki izžarevajo tisočletno zgodovino in pristen duh. Izbira je velika in težka, po mnenju priljubljenega popotniškega portala Punkufer.hr pa si posebej veliko pozornosti zaslužijo ti trgi.

Plaza de España (Sevilja, Španija)

Plaza de España ali preprosto Španski trg v Sevilji boste našli na seznamih najlepših evropskih trgov in že na prvi pogled je jasno, zakaj. Ta trg, zgrajen leta 1928, je nekakšen arhitekturni muzej na prostem – tukaj se izmenjujejo baročna, renesančna in mavrska arhitektura.

Panorama Spanish Square espana Plaza in Sevilla Spain at dusk,Image: 224623031, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no

Zaradi okrogle oblike trgu s širino 170 metrov pravijo tudi trg, ki "objame svoje obiskovalce«". Njegovo podobo je zasnoval znani španski arhitekt Anibal Gonzalez, obsega pa kar 50.000 kvadratnih metrov. Del trga je tudi kanal, po katerem lahko zaplujete v čudovito romantično doživetje.

Staromestni trg (Praga, Češka)

Med Vaclavskim trgom in znamenitim Karlovim mostom je eden najbolj romantičnih evropskih trgov: zgodovinski Staromestni trg. Na njem stojita dve znameniti cerkvi - srednjeveška cerkev Matere Božje in cerkev sv. Nikolaja z zvonikom, od koder se ponuja lep panoramski pogled. Tu boste našli tudi staro mestno hišo in tretjo najstarejšo astronomsko uro na svetu, ki deluje že od začetka 15. stoletja.

Image: 40092217, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Staromestnega trga je preprosto nemogoče zgrešiti, če pridete v Prago, in ker se turistom ob izgovorjavi njegovega izvirnega imena Staromestske namesti pogosto zaplete jezik, vam svetujemo, da ga, ko domačine sprašujete za pot, poimenujete z enostavnejšim imenom: Staromak.

Veliki trg (Bruselj, Belgija)

Osrednji trg v Bruslju je znan po starih stavbah, kot sta kraljeva in mestna hiša. Kako znan in priljubljen ter pomemben je trg, priča podatek, da ga je Unesco leta 1998 uvrstil na seznam svetovne dediščine v Evropi kot primer harmonične kombinacije javnih in zasebnih zgradb.

Image: 2260055, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

V srednjem veku je bil ta trg obdan s pokritimi in zaprtimi tržnicami, žal pa so bile skoraj vse stavbe uničene v francoskem bombardiranju konec 17. stoletja. Trg ni imel sreče, saj so nanj konec 18. stoletja vdrli revolucionarji, ki so uničili številne kipe.

Danes so stavbe obnovljene, na nekaterih ikoničnih mestih pa stavbe ohranjajo duh preteklosti – tako je na primer Hiša pivovarskega ceha danes Muzej piva. Kdor je imel srečo obiskati ta trg poleti, ve za priljubljeno cvetlično preprogo.

Trg Sv. Marka (Benetke, Italija)

Piazza San Marco ostaja kultna beneška lokacija. Legendarni glavni trg je celo sam Napoleon imenoval "najlepši salon v Evropi". V 9. stoletju je na tem mestu nastal čudovit trg, ki se je sčasoma razširil in postal središče Benetk. V njem se je družilo, a tudi delalo – tam so bili vsi pomembni uradi beneške države.

St Mark's Square, the main in Venice, Italy,Image: 528566917, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no

Najbolj znana zgradba na tem lepem in skladnem trgu je bazilika svetega Marka z znamenitim zvonikom. Je beneška katedrala in primer bizantinske arhitekture, zlahka pa jo boste prepoznali po pozlačenih bizantinskih mozaikih, zato jo imenujejo kar "cerkev zlata". Tam je tudi Doževa palača, gotska stavba, v kateri je živel beneški dož. Danes je v njej muzej z dragocenimi umetninami, zato ga nikar ne preskočite.

Rdeči trg (Moskva, Rusija)

Kdo ga ne bi prepoznal, tudi če bi se zbudil sredi noči? Najbolj znan trg ruske prestolnice nosi laskavi vzdevek "srce in duša Rusije", leta 1991 pa je bil skupaj s Kremljem uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine.

St. Basil's Cathedral at Red Square in Moscow with sunrise,Image: 577390783, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no

Čeprav je znan po opekah, ki mu dajejo rdečo barvo, se trg sploh ne imenuje rdeči zaradi tega. Pridevnik rdeč namreč v ruskem jeziku pomeni tudi lep. Gre torej za kompliment. Tam je katedrala Vasilija Blaženega, ki dominira nad njeno panoramo. V 16. stoletju ga je dal zgraditi Ivan Grozni, a na trgu in prav nič groznega.

Piazza Navona (Rim, Italija)

Piazza Navona je čudovit baročni trg v Rimu. Njegova specifična oblika izvira iz starorimskega hipodroma, ki se je nahajal na tem mestu, še danes pa so vidni ostanki nekdanjega Domicijanovega stadiona, ki je lahko sprejel kar 30.000 gledalcev, piše Punkufer.hr.

Italy Rome Piazza Navona,Image: 6160593, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no

Njegova razkošna podoba je rezultat znanih italijanskih tekmovanj med vplivnimi družinami, ki so svojo moč in okus izkazovale z arhitekturo in gradnjo. Trg slovi po čudovitih vodnjakih, ki so že sami po sebi atrakcija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta