(FOTO) Slabe plaže, grde namestitve in visoke cene: To je 10 hrvaških mest, ki turiste pogosto grenko razočarajo

D.Ži
01.07.2022 09:30

Za mnoge je Hrvaška na novo odkrita dopustniška senzacija, drugi pa našo južno sosedo zapustijo zelo mlačnih čustev. In to so njihove najpogostejše pritožbe ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ploče
Profimedia

Za nekatere raj na zemlji, za druge pa zgolj povprečna turistična destinacija. Hrvaška, kot vsaka druga država, deli mnenja, tudi ko gre za kakovost turistične destinacije. Na spletnih forumih, popotniških blogih in turističnih portalih tečejo polemike o državi, ki ji naši sosedje pravijo kar "lepa naša". Medtem ko je za nekatere Hrvaška na novo odkrita senzacija za odličen dopust, ki poleg dolge obale, čistega morja in številnih otokov nudi tudi prijazne cene (kar je dandanes sila relativna reč), vrhunsko hrano in vino, drugi očitajo Hrvaški napihnjenost in precenjenost. A sto ljudi, sto mnenj. Priljubljeni hrvaški portal Punkufer.dnevnik.hr je zbral nekaj zanimivih komentarjev turistov, ki so jih hrvaški turistični biseri pustili mlačne. To Hrvatom turisti najbolj zamerijo ...

"Iskreno? Hrvaška me je razočarala. Da, moja pričakovanja so bila ogromna, poleg tega smo najbolj priljubljene hrvaške destinacije obiskali v času največje turistične obremenjenosti, kar lahko vpliva na moj vtis. Cene so nižje kot na primer v Benetkah, nižje pa so tudi v Veroni. V primerjavi z večino zahodnoevropskih držav s Hrvaško nisem prihranila prav veliko denarja," pravi ameriška blogerka Jenna, ki si je za dopust izbrala avgust in obiskala Plitvice, Split, Dubrovnik, Pelješac in Korčulo.

Medtem ko nekateri njeni sledilci menijo, da ima blogerka prav, drugi menijo, da je za obisk Hrvaške izbrala napačen čas, saj je čudovito raziskovati kamnite ulice ob koncu sezone, ko je srečanj z drugimi turisti manj.

Hrvaško kritizirajo tudi vegetarijanci, ki, kot pravijo, "ne vedo, kaj bi jedli v restavracijah", razen dolgočasne zelenjave na žaru, moti pa jih tudi način ravnanja gostincev z njimi – kot da niso dobrodošli.

Med kraji, ki so veliko obetali, a na koncu rodili razočaranje, turisti naštevajo nekaj najbolj znanih hrvaških destinacij.

"Prenatrpani Split"

Turistom je arhitektura Splita všeč, a pravijo, da je zaradi velike gneče v njej nemogoče uživati. Najbrž jih podoben občutek spremlja tudi v Barceloni ali Parizu. Pritožujejo se tudi nad muhasto vožnjo avtobusov brez pravil in predpisov ter neprijaznimi gostinci.

Profimedia

"Nezloščeni Hvar"

"Čudovit otok, kjer ljudje niso najbolj prijazni, plaže pa polne ježkov in ostrih skal," razmišljajo tuji turisti, ki so pričakovali peščene zalive brez morskih prebivalcev. Obiskovalci iz Hrvaške se pritožujejo nad visokimi cenami hrane, pijače ter nad apartmaji, ki niso vredni svojega denarja. Ena od kritik je bila namenjena kolesarskim stezam, ki na dobršnem delu otoka niso izpolnile pričakovanj.

Profimedia

"Precenjeni Dubrovnik"

Eden od turistov, ki je pred kratkim obiskal Dubrovnik, meni, da je izguba časa in denarja obiskati mesto, kjer nujno potrebuješ čoln, da prideš do mirnih zalivov in otokov. Dubrovnik je tarča kritik tudi zaradi velike gneče sredi sezone, ki potovanje zreducira zgolj ne neskončno čakanje v vrsti. Še en dokaz, kako zelo je pomembno izbrati idealen čas za potovanje. Kljub kritikam Dubrovnik ostaja eno najlepših mest na svetu. O tem ni debate.

Profimedia

"Draga Opatija"

Za nekatere pravljična, za druge predraga destinacija z neprivlačnimi betonskimi plažami – Opatija ni za vsakogar. Turisti se pritožujejo nad pomanjkanjem zabave in dobrih klubov, domači turisti pa, da morje ne diši tako lepo kot na jugu države.

Opatija
Profimedia

"Ploče brez duše"

"Sivi bloki, ki se razprostirajo ob obali, zgrajeni za spodbujanje množičnega turizma," je eden od razlogov, zakaj imajo Ploče minus na turističnem zemljevidu. "Spalna naselja brez duše za polnjenje bančnega računa, ki so lahko všeč le tistim, ki iščejo namestitev najbližje plaži," komentirajo zahtevni obiskovalci.

Ploče
Profimedia

"Dolgočasna Reka"

"Industrijska mesta so lahko dinamična in polna zanimivih lokacij, a Reka ni taka," se pritožujejo turisti, ki so jo uvrstili na svoj seznam predragih mest – in jo najverjetneje spoznali le površno.

Profimedia

"Klavstrofobična Makarska"

Čeprav ima to območje ogromno lepih plaž in čudovitih razgledov, so minus horde turistov, katerih brisače morate preskakovati na poti do morja. "Stiskanje med Francozi, ki verižno kadijo, in glasnimi kopalci ni idealen način za sprostitev," komentira blogerka Andrea iz Avstralije.

Profimedia

"Tranzitni Zagreb"

"Najboljša stvar v Zagrebu je avtocesta do morja," je nekoč zapisala novinarka Anne Haeming za nemški Spiegel Online in izjavila, da v Zagrebu v poletnih mesecih primanjkuje zabave. Turisti na forumih pogosto pravijo, da mesto ni nič posebnega, ker je premalo zanimivih dogodkov in lokacij. Mnogi, zapriseženi ljubitelji hrvaške prestolnice, se seveda s tem ne strinjajo.

Profimedia

"Na Susku ni raja"

"Namesto peščenega raja nas je pričakalo plitvo morje, ki ne ponuja nobene osvežitve," je eden najbolj pikrih očitkov Susku, turisti so bili razočarani tudi nad pomanjkanjem turistom zanimivih vsebin na otoku.

Susak
Profimedia

"Letargični Vir"

"Žena pravi, da Vir nima duše," se pritožuje hrvaški turist, ki ga je otok precej razočaral. Vir na forumih sproža neodobravanje zaradi splošne atmosfere, premalo sence, pa tudi neprivlačnih novogradenj. A ima tudi veliko oboževalcev.

Vir
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta