(FOTO) V Sloveniji je prenovljeni renault megane, tudi kot hibrid

Vinko Kernc Vinko Kernc
30.10.2020 05:00

Štiri leta četrte generacije megana so mimo, čas je za osvežitev. Na našem trgu je že naprodaj, za od 17.590 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Renault megane: serijska žarometa LED pure vision, dva nova asistenčna sistema in tudi kot priključni hibrid E-tech (na fotografiji).
Renault

Ne gre prezreti, da je "naš" megane eden glavnih igralcev v priljubljenem spodnjem srednjem razredu; trenutno je pri nas v svojem razredu varno na tretjem mestu, absolutno pa na 14. Jasno, pred njim je kar osem modelov športnih terencev, ki jim je kos le clio.

Tako kot večina današnjih avtomobilov neke korenite oblikovne prenove ni bil potreben, a bo vseeno prepoznaven: po serijskih žarometih LED (nov videz in polni LED), spremenjenih odbijačih, novi motorni maski, novih zadnjih lučeh, dodali pa so še nekaj drobnih aerodinamičnih detajlov, osvetlitev vratnim kljukam, nova platišča in tri nove karoserijske barve (rjavo in dve sivi), teh je sicer skupaj devet.

Najbolj opazna notranja novost sta oba zaslona z novimi grafiko in meniji. 
Renault

Najbolj prepoznavna notranja novost sta zaslona; merilniki drugačne grafike so na 10,2-palčnem, osrednji zaslon pa na do 9,3-palčnem, katerega grafika in meniji se zgledujejo po tistih iz novih capturja in clia. Notranji zasloni so, odvisno od opreme oziroma doplačil, trije: dva sta vodoravna in sedempalčna (razlikujeta se po opremljenosti), tretji pa, kot rečeno, 9,3-palčni, ki je nameščen navpično.

Renault megane E-tech 
Renault

Tudi odvisno od izbrane opreme so znotraj novi: sedežne prevleke, elektrika za nastavljanje voznikovega sedeža, samodejno zatemnitveno vzvratno ogledalo pa aplikacija za pametne telefone MY Renault, s katero je mogoče nekaj funkcij upravljati oziroma nadzirati na daljavo. Pogon priključnohibridne različice je kombinacija novega bencinskega štirivaljnika, ki sta mu v pomoč dva elektromotorja, skupne moči pa je za 117 kilovatov. Menjalnik je tu sekvenčni (!) in je brez sklopke, avtomobil pa (mora) zato vselej speljati s pomočjo elektromotorja. Pogonska baterija (400 V, 9,8 kWh) je nameščena pod zadnji sedež in omogoča 50 kilometrov vožnje po standardu WLTP. Pri Renaultu posebej izpostavljajo rekuperacijo zavorne energije, katere sistem se zgleduje po izkušnjah iz formule 1. Še nekaj zanimivosti: takšen megane porabi 1,3 litra goriva na 100 kilometrov, v zrak spusti 28 gramov ogljikovega dioksida na kilometer (oboje po WLTP), pogonu je prirejen tudi sistem nastavljanja vozne dinamike Multi-sense, namesto poltoge preme pa je zadaj prema z več vodili. Sprva bo s hibridno tehniko E-tech na voljo kombijevska različica Grandtour, ki je tudi že v ceniku. Na voljo je z bogatejšimi tremi paketi opreme (od štirih).

Renault megane R.S. line 
Renault

Preostala ("običajna") pogonska ponudba obsega 1,3-litrski bencinski (85, 103 in 117 kW) in 1,5-litrski dizelski motor (85 kW). Je pa megane s prenovo dobil tudi nov volanski servo (natančnejši odziv), spremenjen sistem Multi-sense, novo kartico (ključ), za pogled nazaj manj moteče vzglavnike na zadnji klopi in gumbe za tempomat na volanskem obroču. Pravijo tudi, da so uspeli zagotoviti še boljšo kakovost izdelave.

Renault

Prav tako prenovljene so bolj športne različice. GT line se je umaknil paketu R.S. line, ki je bolj športnega videza (bližji pravim R.S.), zasluga pa gre na račun drugačnih odbijačev, motorni maski, platiščem, zaključkom izpuha, sedežem, volanskemu obroču R.S., rdečim in sivim šivom, aluminijastim stopalkam in kozmetičnim dodatkom v notranjosti. Podobno velja za pravi R.S., ki je še vedno na voljo v dveh različicah, le da imata zdaj obe 220-kilovatni motor, a z za 30 njutonmetrov večjim navorom, ventil v izpuhu (za večjo glasnost) in prenovljeni R.S. monitor, medtem ko so sedeži Recaro in podvozje Cup na voljo samo za različico R.S. trophy.

Renault

Cene! Številka iz uvoda je cena za petvratni TCe 115 zen, a bo verjetno dosti bolj popularen denimo TCE 140 intens (20.290 evrov) ali editon one (21.590 evrov), morda celo R.S. line (22.890 evrov). Najcenejši dizel stane 18.190 evrov, hibrid (grandtour E-tech 160 intens) pa je na voljo za od 30.790 evrov. Za primerjavo: s paketom R.S. line stane hibrid 33.390 evrov, običajno gnani grandtour TCe 160 EDC R.S. line pa 26.490 evrov. Še R.S.: od 32.490 evrov naprej. V ceniku je (karoseriji, motorji, menjalniki, oprema) 44 različic.

Renault
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta