(TEST) Renault koleos: Športni terenec, ki se srečuje s številno konkurenco

Janez Kovačič Janez Kovačič
23.10.2020 05:00

Navzven nekako klasičen, brez karoserijskih potez, ki bi razdvajale avtomobilsko publiko, sicer pa športni terenec, ki se srečuje s številno konkurenco. Test.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Morda je francoska tovarna dokaz, kako pomembno je vodenje neke dejavnosti ali tovarne, pa naj bo (vodenje) dobro ali morda nekoliko slabše. Vse to, kar se je zadnja leta dogajalo na vrhu zveze, v kateri sta ob Renaultu še Nissan in Mitsubishi, je verjetno vplivalo na dejstvo, da je njihova ponudba športnih terencev relativno skopa. In ve se – športni terenci so trend in že nekaj let bistveno vplivajo na poslovno uspešnost.

Vinko Kernc

Koleos je največji športni terenec hiše, ki domuje na pariškem Boulogne-Billancourtu, pa tudi največji avto v njenem portfelju. Napovedani osip – menda bodo upokojili espacea pa scenica, pod vprašajem naj bi bil celo dokaj novi talisman – kaže na zadrego. S tega zornega kota je precej razumljivo, zakaj je koleos takšen, kot je: oblikovno nekako zadržan, suvovsko zelo klasičen, brez potez, ki bi zbujale bodisi izrazito navdušenje bodisi izrazito zavračanje. To je srednja pot, ki naj bi bila kolikor toliko optimalna. Časi, ko so bili Renault in z njim vsaj nekateri renaulti drugačni, skoraj drzni, so pozabljeni. Škoda.

Vinko Kernc

Znotraj je koleos delno premijski zaradi usnja na sedežih, ki so obrobljeni z rdečerjavim šivom, drugo je pričakovano: skoraj množica odlagalnih prostorov, digitalni merilniki z možnostjo različnih nastavitev, na sredini pa velik pokončen multifunkcijski zaslon, ki je že nekaj časa nekakšen zaščitni znak renaultov. Ugaja udobje spredaj in zadaj, preglednost nazaj je seveda skromna. Malce moti – pa ne le pri koleosu – zelo zajeten levi strešni stebriček z velikim zunanjim ogledalom. Ko ali če zavijaš bolj ostro v levo, je preglednost (pre)skromna. Tudi obračalni krog je kar velik, je pa zato bistveno večji prtljažnik. Nima nakladalnega roba, kar je odlično, ima pa dvojno dno, ki je zelo plitko, sicer pa volumensko res velik in zato družinsko primeren. In ni malenkost – naslonjala zadnje sedežne klopi je mogoče podreti tudi iz prtljažnika.

Vinko Kernc

Dizelski agregat vsaj na papirju ponuja veliko, v resnici oziroma med vožnjo nekaj manj; ni prave odzivnosti, pričakovane živahnosti glede na moč. Poraba je za to konjenico sprejemljiva, brezstopenjski samodejni menjalnik uglajen, svojo "terenskost" koleos potrjuje tudi s pogonom 4x4, ki ima (celo) zaporo diferenciala. Ampak ta renault, čeprav z nežnim terenskim DNK, resne terenske preskušnje ne bo doživel. Ni edini, seveda.

Vinko Kernc

Koleos gasi ta hip (še) skoraj nenasitno tržno žejo po športnih terencih. Ni mu lahko.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta