"General, ki se je boril, da govorimo v Mariboru slovensko"

Andreja Kutin Lednik
07.03.2018 16:40

Z otvoritvijo razstave na OŠ borcev za severno mejo se je pričelo Maistrovo leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maistrovo leto se je pričelo na OŠ Borcev za severno mejo.
Igor Napast

"Slovenski general, ki se je boril za severno mejo tako, da sedaj govorimo v Mariboru slovensko," kot iz topa ustreli Alex Rojko, osmošolec OŠ borcev za severno mejo, odgovor na vprašanje kdo je bil general Maister. Na šoli so danes namreč otvorili leto praznovanj Maistrovo leto 2018, ki je posvečeno 100. obletnici bojev za severno mejo in osvoboditvi Maribora.
Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra: "Ob stoletnici bojev za severno mejo in osvoboditve Maribora smo se odločili, da skupaj z OŠ borcev za severno mejo in Mestno občino Maribor pripravimo projekt, ki bo prikazal Rudolfa Maistra kot vsestransko osebnost in s tem projektom bomo potovali po vseh 21. mariborskih osnovnih šolah. Mislim, da je prav, da mlade na tak način osveščamo, da je prav biti domoljub, Slovenec in dober državljan."
Dogodkov povezanih z Maistrom bo v Maistrovem letu veliko. Prvi bo 29. marca, na rojstni dan generala Maistra.
Lučka Lazarev Šerbec, ravnateljica OŠ borcev za severno mejo in ena od podpredsednic Zveze društev General Maister, pa je poudarila: "Zavedati se moramo, da je v EU 24 uradnih jezikov in med njimi je tudi Slovenščina. Odnos do slovenskega jezika moramo privzgajati skozi Maistra, Prešerna, Cankarja ..." Mariborski župan Andrej Fištravec pa je poudaril, da je Maribor vedno znova odločujoč gradnik v slovenski zgodovini, a se na to vedno znova pozabi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta