Hišne preiskave zaradi korupcije v zdravstvu: Pridržana dva zdravnika, policist zaradi lažnega covidnega potrdila ob službo

Elizabeta Planinšič
09.11.2021 12:23

Več kot deset tisoč lažnih zdravniških spričeval naj bi bila izdala v več letih zdravnika in si pridobila skupaj okoli milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Maribor - Partizanska cesta - Brezplačni hitri testi - Zdravstvo - Pandemija - Zdravje - Epidemije - Pandemije - Epidemija - Pandemija - Korona virus - novi Koronavirus - Sars-cov-2 - Covid 19 - jemanje brisov - brisi - Hitri antigenski testi (HAGT) za diagnostiko COVID-19 - Zdravje - Ilustracija - Tematika - - Avtor: Andrej Petelinšek

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so danes zjutraj, skupaj s kriminalisti Policijskih uprav Ljubljana, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica, pričeli z izvajanjem operativnih aktivnosti v preiskavi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, so sporočili iz mariborske policijske uprave.

Na podlagi sodnih odredb kriminalisti izvajajo več hišnih preiskav zasebnih in poslovnih prostorov ter osebnih in tovornih vozil. Pri preiskavah iščejo dokaze o storitvi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, dajanja in jemanja podkupnine, torej korupcijskih kaznivih dejanj. "Predkazenski postopek poteka zoper večje število osumljenih oseb, pridržana pa sta dva osumljenca. Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru," še v imenu mariborske policijske uprave pojasnjuje Anita Kovačič Čelofiga, predstavnica za odnose z javnostmi.

Kot je v izjavi za javnost povedal vodja mariborskih kriminalistov Beno Meglič, je v preiskavah danes sodelovalo več kot sto kriminalistov in policistov. "Postopek teče zoper dva zdravnika, ki sta zlorabila svoj položaj s tem, da sta kršila več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa ter neupravičeno izdajala zdravniška spročevala, ki jih organizacije in posamezna podjetja potrebujejo za svoje zaposlene kot pogoj za opravljanje dela ali ki jih posamezni člani potrebujejo za dokazilo zdravstvene usposobljenosti za oprvljanje dela ali dejavnosti, na primer športne. Predkazenski postopek je zato usmerjen tudi zoper odgovorne osebe teh podjetij in organizacij, ki so si za svoje člane ali zaposlene na tak način pridobili zdravniška spričevala," je dejal Meglič. Zaposleni morajo glede na zakonodajo obdobno narediti zdravniški pregled kot pogoj za delo, športniki pa potrebujejo preglede, da se lahko registrirajo in tekmujejo. 

"S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je eden izmed osumljenih zdravnikov v času epidemije koronavirusa, ko je vlada razpisala vrsto ukrepov za zajezitev okužbe, neupravičeno, za denarno nagrado, izdajal potrdila o prebolelosti covida-19, kljub temu da je vedel, da te osebe covida niso prebolele. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je taisti zdravnik izdajal tudi potrdila o HAG in PCR testih," je še dodal Meglič. Policisti so pri preiskavi teh sumov uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. 

Vodja mariborskih kriminalistov je dodatno pojasnil, da bosta oba, ki sta sedaj v policijskem pridržanju, skupaj z ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku. Meglič je potrdil, da gre za oba zdravnika. Na območju katere policijske preiskave sta opravljala zdravnika svojo dejavnost, Meglič zaradi varstva podatkov ter dejstva, da še nista bila privedena k preiskovalnemu sodniku in zaslišana, ni želel izdati, po naših neuradnih informacijah pa gre za zdravstveni zavod v okolici Maribora. Prav tako Meglič ni hotel odgovoriti, ali gre za zaposlena v javni ali zasebni zdravstveni ustanovi. 

Na Večerovo vprašanje, koliko denarja naj bi bila oba osumljena prejela, je Meglič odgovoril, da sta v daljšem časovnem obdobju (ki se meri v letih) pridobila skupaj najmanj milijon evrov protipravne premoženjske koristi. Izdala naj bi bila več kot deset tisoč zdravniških potrdil, potrdil o opravljenih PCR in HAG testih pa naj bi bilo "do sto", je še dejal Meglič. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta