(INTERVJU) Rade Šerbedžija: Če obstaja angel varuh, se mu iz globine srca zahvaljujem

S. B
23.07.2019 06:03

Na filmska platna prihaja psihološki triler Angel varuh. Film, ki bo v gledalcih vzbudil razmišljanje, kdo je sposoben kontrolirati naš um in kako daleč to vodi?​ O projektu smo se pogovarjali z igralcem Radetom Šebedžijo, ki v trilerju igra mojstra hipnoze.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rade Šerbedžija 
2ifilm

Gre za zgodbo, ki je napisana po resničnih dogodkih: o skrivnostnem nizu umorov pod hipnozo, ki so se odvijali na Danskem v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Inšpektor Anders Olsen sproži preiskavo ropa banke, kjer ropar ustreli dve osebi in pobegne. Ko ga ulovijo, ropar trdi, da je zločin res storil, ampak da je bil hipnotiziran. Primer pomaga rešiti mojster hipnoze Dr. Dabrowski, ki ga igra Rade Šerbedžija. Ta pravkar na Brionih začenja novo sezono gledališča Ulysses in pravi, da se tudi za potrebe filma ne bi nikoli prepustil hipnozi.
Kako ste se pripravljali na vlogo doktorja Dabrowskega in raziskovanju hipnoze?
Vloga dr. Dabrowskega v filmu Angel varuh je res dobro in natančno napisana, tudi zelo zahtevna. Vedno, kadar sprejmem zahtevne vloge, se popolnoma posvetim pripravi nanj. Tokrat sem se veliko pogovarjal s prijateljem, znanim zagrebškim psihiatrom, o njegovem delu, o hipnozi in vsem, kar bi terapevt moral vedeti. Vse to mi je bilo v veliko pomoč pri kreiranju Dabrowskega. Zraven tega pa nas je vse sodelujoče režiser Arto Halonen tudi zelo dobro pripravil na snemanje filma. 
Film je zasnovan na resničnih dogodkih. Verjamete, da je mogoče človeka s hipnozo v toliki meri zmanipulirati, da ta tudi ubija? 
Težko bi verjel, da je kaj takšnega danes mogoče. Če pa je ... potem je to zastrašujoče. 
Angel varuh je finsko-dansko-hrvaška koprodukcija, tako je bil velik del filmske ekipe tudi s Hrvaške, tudi snemanje s številnimi hrvaškimi igralci je bilo v Zagrebu. Ste zaradi tega na snemanju občutili neko domačnost? 
V zadnjih petindvajset letih sem zelo redko snemal z domačimi filmarji. Kadar pa delam tukaj, sem vedno pozitivno presenečen in razveseli me, ko vidim, kako so profesionalni in kako vrhunsko delajo. Še sreča, da obstajajo pravi stari filmski mački, kot je moj prijatelj Igor Nola, ki so vzgojili in izobrazili novo generacijo filmskih delavcev. Pripravljeni in sposobni sprejeti največje filmske izzive. Tako spretni in dobri so, da se v njihovi družbi počutim, kot bi sodeloval v velikem hollywoodskem projektu. 
Ste kdaj sami izkusili hipnozo, morda za potrebe kakšnega filma?
Nisem. Tudi ne želim si tega. Pripadam gledališki šoli, ki pravi, da se vse da odigrati in se za prepričljivo odigrano vlogo ni treba vedno popolnoma vživeti. 
V filmu policija za rešitev primera poišče pomoč psihiatra. V realnosti verjetno ni veliko primerov, ko bi policija prepustila reševanje primera zdravnikom. 
O tem pa nimam pametnega mnenja. O delu policije ne razmišljam, ni v mojem interesu.
Dr. Dabrowski v filmu pravi, da če imamo neporavnane račune z nekom, ki je že umrl, lahko te razrešimo s pomočjo hipnoze. Bi se sami kdaj odločili za kaj takšnega?
Nikoli ne bi kaj takšnega poskušal. Sam sem kot igralec in tudi zasebno zelo realna oseba, osredotočen na resnično življenje. Poskušam biti naraven in prepričljiv. Zame je igra vrhunska služba, za katero potrebuješ zdravo telo in zdravega duha, saj si le tako lahko močan in sposoben igrati na odru ali pred kamero. Ne, ne spadam med tiste, ki našo umetnost mistificirajo.
Angel varuh v filmu varuje družino lopova. Verjamete, da nekdo ščiti vas? Kdo je vaš angel varuh?
Če tam nekje obstaja neka energija, ki se ji lahko reče moj duhovni varuh, se ji iz globine srca zahvaljujem.
Kakšni so vaši aktualni načrti? Kmalu se bo začela nova sezona gledališča Ulysses na Brionih. Kaj pripravljate na Hrvaškem, kaj v tujini? Govori se, da z Artom Halonenom pripravljata projekt o Nikoli Tesli.
Trenutno se res pripravljam na novo sezono Ulysses gledališča. Delamo predstavo Kdo se boji Virginije Woolf. Ob tem igram v še nekaj starejših predstavah – devetnajsto letom bom kralj Lear in četrto sezono že Kreont v predstavi Antigona 2000 let pozneje. Septembra bom začel snemati precej umetniški film v New Yorku, pripravljam pa se tudi na vlogo v hrvaškem filmu Brdo, z režiserjem Brunom Gamulinom. In da, res se z Artom Halonenom dogovarjava o projektu Nikola Tesla.
{instagram}https://www.instagram.com/p/Byc3cvBB8D2/{/instagram}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta