Iz Štajerca: Alkohol mu je zadal najhujše poraze

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
22.06.2017 10:27

Eden najboljših slovenskih boksarjev o svetlih in manj svetlih plateh svojega življenja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Malo je ljudi, ki bi z avtobiografijo ali biografijo razgalili svoje življenje do obisti. Popisali ne le del življenja, na katerega so ponosni, ampak tudi obdobje, ki se ga lahko sramujejo. Se je pa za to odločil znani mariborski boksar Igor Rašić - Rašo. "Z biografijo, v kateri so na podroben način opisana svetla in temna obdobja mojega življenja, želim zlasti mladim odpreti oči, da ne bi, podobno kot jaz, zašli na stranpota, ki bi lahko bila usodna za njihovo prihodnost. Pri meni so nad čutom za normalno življenje večkrat prevladali drugi čuti, ki so me potisnili v brezno, kot denimo alkohol, droga, kockanje, pretepi, zaradi katerih sem moral v zapor, ločitev in še druga dejanja, nevredna človeka," pripoveduje.

Prelomno zdravljenje

Na zadnjem zdravljenju zaradi alkohola na psihiatriji UKC Maribor je bil med novembrom 2012 in februarjem 2013, med drugim tudi razkriva v biografiji, katere avtor je Dejan Kaloh. "Tedaj se je v mojem življenju zgodila prelomnica. V glavi sem začutil klik, ki je pomenil, da je vsega dovolj, da je napočil čas, ko se moram vrniti v normalno življenje. Živim v zunajzakonski skupnosti s čudovito in razumevajočo partnerko Albinko, sem oče štirih čudovitih otrok, sončkov, kot jim pravim, dvanajstletnega Luke, desetletne Lane, šestletne Lune in petletne Lenne, ki so bili zaradi mojega razvratnega življenja večkrat opeharjeni za očetovstvo. Njim in drugim najbližjim sem povzročil nepopravljivo škodo. In tudi to je eden od razlogov, da sem se odločil za biografijo, ki bi mladim na mojem primeru življenjskih zablod odprla oči, da bi jih odvrnila od poti, kakršna je za mano. Predvsem pa jo namenjam športnikom, da ne bi zašli v skušnjave, ki bi jih lahko pahnile v pogubo. Boksu sem namenil dobršen del svojega življenja, redki so bili porazi v ringu, pogostejši pa v boju z alkoholom," nam je še povedal 40-letni Igor Rašić.

Šestkratni prvak

Zaradi razuzdanega in svojeglavega življenja nekdanji odlični boksar Železničarskega boksarskega kluba (ŽBK) Maribor ni žel dosežkov, kakršne bi lahko. Šestkrat je osvojil naslov državnega prvaka in se nekajkrat izkazal tudi na mednarodnih tekmovanjih. Ko je potešil slo po borbah v ringu, se je leta 2011 v ŽBK Maribor resneje spoprijel s trenerskim izzivom. "A me je znova zasvojil alkohol. Sledilo je zdravljenje, nato pa sem leta 2013 spet začel voditi treninge v mariborskem klubu. Tedaj že trdno odločen, da sem z alkoholom opravil za vselej, da stopim na novo življenjsko pot in da vse moči usmerim v delo z mladimi boksarji. Da nanje prenašam bogate tekmovalne izkušnje," razlaga. In izkušenj mu ne manjka, tudi teoretičnega znanja ne, saj je končal tudi študij na novosadski fakulteti za šport. Prvi rezultati njegovega trdega trenerskega dela so že vidni. Edin Sejdinović in Sadik Gashi sta boksarja, ki nekaj pomenita v slovenskem boksu, za njima je v klubu še veliko mladih in nadarjenih, ki bi lahko šli po njuni poti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta