Izberite pravo turistično zavarovanje za vas

»Ali res potrebujem še eno zavarovanje?« se morda sprašujete pred odhodom čez mejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Odgovor je preprost: če želite potovati mirno, potem vsekakor. Nesreče in nevšečnosti se pač zgodijo tudi najpozornejšim. S turističnim zavarovanjem poskrbite, da ne boste imeli nepotrebnih, predvsem pa nepredvidljivo visokih stroškov, če se kaj zgodi.

Kaj vključuje dobro turistično zavarovanje?

Pri izbiri zavarovanja potovanj v tujino bodite pozorni na kritja in druge posebnosti (denimo tiste, ki so povezane s koronavirusnimi okužbami in omejitvami).

  1. Zdravstveno zavarovanje za tujino z asistenco, ki krije zdravniško oskrbo, prevoze, nujne zobozdravstvene posege, da vam ne bo treba skrbeti glede stroškov, če si denimo zlomite nogo. 
  2. Zavarovanje stroškov bivanja bližnjih, če ste hospitalizirani.
  3. Zavarovanje odgovornosti, ki krije finančno škodo, če poškodujete drugo osebo ali njeno lastnino in proti vam vložijo civilnopravni odškodninski zahtevek. V zadnjih letih je vse več odškodninskih zahtevkov po smučarskih trkih. Zato je na italijanskih smučiščih takšno zavarovanje že obvezno ob nakupu smučarske vozovnice.
  4. Zavarovanje prtljage in osebnih stvari, če se vaše stvari poškodujejo ali uničijo (seveda ne po vaši krivdi) oziroma vam jih ukradejo, vam vlomijo v nastanitvene prostore ali vas oropajo.
  5. Zavarovanje prekinitve potovanja ali kasnejše vrnitve z njega, če imate stroške, ker morate zaradi nezgode ali akutne bolezni predčasno domov ali dlje ostati v oskrbi v tujini.
  6. Zavarovanje zlorabe plačilnih in kreditnih kartic, če kdo zlorabi vašo izgubljeno ali odtujeno plačilno oziroma kreditno kartico (torej dvigne gotovino ali plačuje s kartico v trgovini). Pozor: tudi banke izdajateljice plačilnih in kreditnih kartic ponujajo zaščito pred zlorabo, vendar se prepričajte, v katerih primerih in kdaj začne veljati njihovo kritje.
  7. Zavarovanje stroškov izdelave novih dokumentov, če jih izgubite ali vam jih ukradejo in to prijavite lokalni policiji.
  8. Zavarovanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega poleta, da si lahko plačate nastanitev in kupite osnovne osebne stvari (za osebno higieno in kak kos oblačila). Zavarovanje velja, če je vaš polet odpovedan ali letalo zamuja vsaj šest ur in odškodnine ne krije letalska družba.

Bodite pozorni, če potujete:

  • V kraje, v katerih so pogostejše tatvine ali vlomi - izberite paket z zavarovanjem prtljage in osebnih stvari.
  • Z letalom zunaj EU  - poskrbite za zavarovanje stroškov zaradi zamude oziroma odpovedi letalskega poleta. V EU so pravice, odškodnine in način njihova uveljavljanja pri ponudnikih poletov natančno in precej strogo določeni, drugje pa ni nujno tako.
  • Dlje od doma ali v dražje države - izberite zavarovanje, ki ima vključeno višje zavarovalno kritje – stroški prevoza domov lahko hitro presežejo nekaj tisoč evrov. Posebno pozornost svetujemo pri potovanju v ZDA.
  • Če se za poti pogosto odločate hitro ali potujete onstran domačih meja večkrat letno, vam zavarovanja potovanj v tujino ni treba skleniti vsakič znova. Lahko se namreč odločite za sklenitev letnega zavarovanja. Tako boste poskrbeli, da ste lahko pred odhodom na potovanje ali le izlet čez mejo brez skrbi.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.