Janja Garnbret: Nisem si mogla predstavljati, da bi se napela na steni

03.09.2021 07:01
V Kranju je vse pripravljeno za tekmo svetovnega pokala in nadaljevanje plezalne evforije, ki traja že od olimpijskih iger
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anže Malovrh/STA

Po okrnjeni lanski sezoni, ki je med drugim odnesla tudi tekmo v Kranju, je gorenjska prestolnica v teh dneh spet povsem v znamenju težavnostne tekme za svetovni pokal v športnem plezanju. Nastopilo bo 117 plezalk in plezalcev iz 28 držav, domači navijači pa veliko pričakujejo tudi od 18-članske slovenske zasedbe. Danes se bodo preizkusili v kvalifikacijah, jutri ob 9. uri se začnejo polfinalni boji, finalisti bodo na sceno stopili ob 17.30.

"Slast te tekme je zagotovo domače občinstvo, ki me lahko dvigne in mi da še dodatno vzpodbudo, lahko pa mi tudi povzroči še dodaten pritisk, ker tudi pred domačimi hočem pokazati, kaj zmorem. Ampak ne glede na vse je užitek plezati na domačem terenu," sporoča prva zvezdnica svetovnega plezanja Janja Garnbret in dodaja, da se ji motivacija, ki je po zlati olimpijski kolajni povsem upadla, počasi vrača. "Dva tedna sploh nisem plezala niti si nisem mogla predstavljati, da bi se napela na steni." Poleg Korošice bodo na težavnostni tekmi nastopile tudi Lučka Rakovec, ki je na tej steni predlani dosegla tretje mesto, olimpijka Mia Krampl, trenutno tretja na svetovni lestvici v težavnostnem plezanju Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak. V moški konkurenci se bodo v steni borili Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak in Timotej Romšak.

Letošnja tekma bo zadnja v zdajšnji dvorani, župan Matjaž Rakovec namreč napoveduje gradnjo novega plezalnega centra. Ta bo po najbolj optimističnih napovedih zrasel leta 2023. Kranj bo tako ostal prizorišče svetovnega pokala. Mednarodna zveza za športno plezanje je sicer pred dvema letoma zaradi neustrezne dvorane in stene kranjskim organizatorjem odvzela licenco, Planinska zveza Slovenije pa je nameravala tekmovanje izpeljati v ljubljanskih Stožicah. Tekma je lani odpadla zaradi koronaomejitev. Zaradi nepredvidljivosti covidnega položaja in ukrepov dogodek v načrtovanem obsegu tudi letos ni bil realen. V dogovoru z mednarodno zvezo so tekmo tako prestavili na tradicionalno lokacijo v Kranj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta