Jazz in vino Lipnica - očitno posrečena navezava

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
26.09.2018 15:03

Od četrtka do nedelje osem koncertov, otroške delavnice in fotografska razstava Petre Cvelbar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wadada Leo Smith
Scott Groller

Če ob začetku "prve petletke" še ni bilo jasno, kako dobro se bo prijel ponovno obujeni jazz festival v avstrijski Lipnici (Leibnitz), lahko ob začetku druge že trdimo, da se je kar dobro zasidral tako v lokalnem okolju kot širše. Umetniški vodja Otmar Klammer je v tesnem sodelovanju z občino in regionalnimi kulturniki pa tudi gospodarstvom očitno našel koncept, ki pritegne tako domačine kot prišleke. Vsak večer je organiziran avtobusni prevoz iz Gradca, kjer ljubitelji jazza očitno pogrešajo pred leti ukinjeni pomladni festival, prihajajo pa tudi obiskovalci s slovenske strani meje. Obisk je doslej iz leta v leto naraščal, kakovost in zahtevnost ponudbe pa - kljub ustaljeni temeljni shemi - prav tako. Še posebno jeseni je navezava svetovnega jazza in vrhunskih regionalnih vin očitno uspešen recept.
Letošnji festival Jazz & vino (Jazz & Wein), šesti po vrsti, bo potekal od danes do nedelje, 30. septembra. Na otvoritvenem komornem večeru v vinski kleti bližnjega gradu Seggau bo nocoj ob 19. uri nastopil norveški duo Daniel Herskedal (tuba) & Marius Neset (saksofoni). Sledil bo italijanski trio Amori Sospesi, ki ga sestavljajo Gabriele Mirabassi (klarinet), Nando Di Modugno (klasična kitara) in Pierluigi Balducci (kontrabas). Petkov večer v kulturnem domu se ob 18.30 že po tradiciji začne z vinsko degustacijo in otvoritvijo fotografske razstave; tokrat se bo predstavila slovenska fotografinja Petra Cvelbar iz Ljubljane s ciklom In Woman's Hands. Sledil bo nastop ameriškega seksteta The Whammies in kot zvezdniški vrhunec letošnjega sporeda prav tako ameriški Great Lakes Quartet, ki ga vodi trobentač Wadada Leo Smith. Temu bo v lokalu Marenzikeller ob 23. uri sledil še koncert za ponočnjake v izvedbi francoskega tria The Kandinski Effect. V soboto ob 19.30 bo v kulturnem domu nastopil avstrijski Synestetic Octet, nato pa zvezdniški kubanski duo klavirjev Marialy Pacheco & Omar Sosa. Festivalski spored bo v vinarskem hotelu Herkamp v nedeljo ob 13. uri sklenil nastop francoskega tria, ki ga vodi kontrabasist Renaud Garcia-Fons.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta