Kako je Bermudski trikotnik pogoltnil veliko vojaško ladjo?

M.R.
08.03.2023 15:31

Ameriška vojaška ladja USS Cyclops je na svojo zadnjo pot izplula 4. marca 1918. Izginila je na območju Bermudskega trikotnika, skupaj z njo pa je izginilo tudi vseh 306 članov posadke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

To je bilo eno izmed prvih izginotij plovil na območju Bermudskega trikotnika. Gre za eno največjih ladij tistega obdobja, v dolžino je merila 154 metrov, težka pa je bila 14.500 ton. Bila je na poti od Barbadosa proti ZDA. 

Izginotje ladje USS Cyclops je tedaj predstavljalo največjo izgubo v zgodovini ameriške vojaške mornarice izven bojev. Nikoli prej in tudi po tem niso zabeležili tako številčne izgube v posameznem incidentu. 

Ladja USS Cyclops
Profimedia

USS Cyclops je bila tovorna ladja za prevoz razsutega tovora, v trenutku izginotja je bilo na njej 11 tisoč ton manganove rude. Šlo je za obdobje pred koncem prve svetovne vojne, ko so mangan uporabljali za izdelavo streliva. Zato se je takrat pojavila tudi teorija, da so ladjo potopile ladje nemškega cesarstva, kar pa so Nemci zanikali. 

Bermudski trikotnik je območje na Atlantskem oceanu med Florido, Portorikom in Bermudskim otočjem. USS Cyclops bi moral prečkati to območje, saj je plul proti Baltimoru, a še vedno ni znano, kje natančno in s kakšnim razlogom je izginil. 

Eno največjih skrivnostnih izginotij v Bermudskem trikotniku se je sicer zgodilo decembra 1945, ko je izginilo pet vrhunskih vojaških letal s 14-člansko posadko. Skrivnostno je potem izginilo še letalo, ki je bilo poslano na iskalno misijo za izginulimi letali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta