Katera streha je energijsko bolj učinkovita - ravna ali poševna?

Tina Recek Tina Recek
11.10.2018 15:11
S sodobno arhitekturo, ki jo velikokrat narekuje energijska varčnost, se zadnja leta spreminja videz stavb - tudi stanovanjskih hiš. Precej pogosteje kot v preteklosti imajo te ravno streho, ki prinaša manj toplotnih izgub skozi zunanji obod. A to še zdaleč ni edina odlika ravne strehe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ravna streha omogoča, da nanjo umestimo tudi okno, ki zagotavlja osvetlitev prostorov pod njim. Za odpornost proti toči je ključno, da je uporabljeno kaljeno steklo, prav tako pa moramo biti pozorni na izolativne lastnosti, da bo okno ščitilo prostor pred mrazom in vročino ter prepuščalo čim manj hrupa.
DJD/Velux
Ekstenzivna zelena streha je najlažji tip zelene strehe. Na takšni strehi so posajene zelo odporne rastline, kot so homulice, nekatere trave, mah in rastline, ki potrebujejo zelo malo oskrbe.
Optigrün International
Zaključki iz pločevine, ki so vidni po robovih ravne strehe, imajo zlasti estetsko funkcijo. Običajno so v enaki barvi kot okna na stavbi.
Shutterstock
Če je ravna streha zazelenjena, rastline na njej delujejo kot čistilna naprava, ki nase vežejo ogljikov dioksid in prašne delce, ob močnejšem deževju pa zmanjšujejo količino vode, ki odteče v odtočne kanale, saj jo posrkajo vase.
Shutterstock
Pri klasični ravni strehi se od spodaj navzgor zvrstijo stropna plošča, parna zapora, nad njo je toplotna izolacija, na vrhu pa hidroizolacija, ki ji lahko sledijo še različni zaščitni sloji.
Shutterstock
Shutterstock
Osnovna načina zaščite
Manj energije za vzdrževanje temperature
Zmanjšuje nihanje temperatur
Ozelenitev za daljšo trajnost
Zelena ima psihološko pozitiven vpliv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta