Kitajci prevzemajo ruski trg

Janez Kovačič Janez Kovačič
12.12.2022 09:18

Po tistem, ko so Rusijo zaradi sankcij zapustile tako rekoč vse avtomobilske tovarne, prazen prostor zapolnjujejo Kitajci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Potem ko se je večina zahodnih avtomobilskih znamk zaradi vojne v Ukrajini in posledičnih sankcij umaknila z ruskega tržišča, so praznino začeli polniti kitajski tekmeci. Čeprav se je ruski trg vozil v zadnjem letu skrčil za skoraj 61 odstotkov, kitajski proizvajalci poročajo o podvojeni prodaji.

Ker kitajski avtomobilski koncerni stavijo predvsem na električno mobilnost, glavnino tega povečanja predstavljajo prav električno gnani avtomobili. Tako so Haval, Chery in Geely november zaključili s 16.138 novimi registracijami, medtem ko so še januarja zmogli prodati le 8235 vozil.

Hkrati se je bistveno povečal tudi njihov tržni delež, in sicer z 9,6 na 31,3 odstotka. Celoten trg naj bi se ob koncu leta ustavil pri številki 600.000 novih vozil, medtem ko naj bi se po ocenah analitikov v naslednjem letu ustalil pri 800.000.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta