Zaradi vojne v Ukrajini zaskrbljena nemška avtomobilska industrija

Janez Kovačič Janez Kovačič
08.05.2022 05:00

V Nemčiji ugotavljajo, da bi prekinjena dobava ruskega plina avtomobilskim tovarnam povzročila vrsto nepredvidljiv težav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po tistem, ko se je Rusija odločila prekiniti dobavo plina nekaterim članicam Evropske unije (Poljski in Bolgariji), raste zaskrbljenost tudi pri nemških avtomobilskih tovarnah. Prezgodaj je še povedati, kako bomo ukrepali, če se kaj takšnega zgodi Nemčiji, je dejal izvršni direktor Mercedes-Benza Ola Kallenius.

V tej tovarni plin uporabljajo za ogrevanje nekaterih obratov, zlasti lakirnic. Audi, ki je sestavni del koncerna Volkswagen, ima za zdaj dovolj veliko zalogo plina, vendar bi ob prekinitvi dobave ruskega plina zašel v resne težave.

Pri Boschu, ki je pomemben izdelovalec in dobavitelj številnih sestavnih avtomobilskih delov, pravijo, da s plinom pokrivajo okoli 20 odstotkov potreb po energiji. Toda opozarjajo, da so nekateri njihovi dobavitelji v bistveno bolj občutljivem položaju, kar bi lahko ob vsem drugem povzročilo dodatne težave. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta