Lahko bi se končalo tragično: Pilot in kopilot med letom za 28 minut zaspala

A.L.
10.03.2024 19:15

Pilota sta bila začasno suspendirana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tuji mediji poročajo o incidentu, ki se je konec januarja zgodil V Indoneziji. Med nočnim poletom v Džakarto sta tako pilot kot kopilot zaspala za 28 minut, letalo pa je zato skrenilo s poti. Airbus A320, na katerem je bilo 153 potnikov in štiri stevardese, je sicer naposled varno pristalo, indonezijske oblasti pa so sprožile preiskavo dogodka.

Poročilo nacionalnega preiskovalnega odbora za varnost v prometu, ki ga povzema Guardian, razkriva, da sta pilot in kopilot hkrati spala približno 28 minut in tako povzročila vrsto navigacijskih napak. Pilota sta bila začasno suspendirana.

Tuji mediji so se medtem dokopali do nekaj podrobnosti o incidentu. Eden od pilotov se noč pred poletom naj ne bi naspal. Približno 90 minut po vzletu je kapitan prosil kopilota, naj prevzame nadzor nad letalom, da si lahko odpočije. Ta mu je ustregel, a kmalu tudi sam zaspal.

Kontrola zračnega prometa v Džakarti je skušala vzpostaviti stik z letalom, a ni prejela nobenega odgovora. Po 28 minutah se je pilot zbudil in ugotovil, da kopilot spi in da letalo ni na pravi poti. Prebudil je svojega kolega in se odzval na klice kontrole letenja. Identiteta pilotov ni znana, preiskovalci so sporočili le, da sta oba indonezijska državljana, stara 28 in 32 let. Dodali so še, da sta se kopilotu pred mesecem dni rodila dvojčka, zaradi česar je ponoči večkrat vstajal in tako pomagal ženi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta