Laibachi o Severni Koreji: Zakaj bi spreminjali tamkajšnji sistem, če se bo spremenil sam?

M.R.
11.12.2018 20:06

Danes je ugledni ameriški časopis The New York Times objavil članek o slovenski rock skupini Laibach. Avtor Alex Marshall je govoril z Ivanom Novakom. Predvsem o nastopu skupine v Severni Koreji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Laibachi v Pjongjangu
EPA

Ivan Novak je povedal, da nastop v gledališču ob sedežu severnokorejske tajne policije ni bil ravno takšen, da bi si ga človek zaželel. "Imeli so en priključek za vse," je povedal in dodal, da so svoje kable na tla prilepili s trakom, da se ne bi ob njih kdo spotaknil. 
Na vaji so se pojavili severnokorejski cenzorji in podali zahteve po spremembah. "Kar naprej so nam govorili, da morajo biti pesmi hitrejše: Srečne pesmi! Srečne pesmi!"
In med drugim naj bi tudi spraševali, če bi lahko glavnega pevca Milana Frasa nekako odstranili z odra. Deloma zaradi njegovega globokega glasu, ki je nekako podoben glasu Kim Il Sunga, dedku sedanjega voditelja Kim Džong Una. "Nič nismo imeli proti," je povedal Novak in dodal, da si do glasbe zelo senzibilni Severni Korejci želijo lepe in poskočne glasbe. 
In glasba Laibachov je bila po pričevanju Novaka tako uživaška in zanimiva, da ni bilo moč slutiti, da so nastopali ve eni izmed najbolj represivnih držav. "Seveda gre za totalitarno državo. A katera država dan danes ni totalitarna," se je ob tem vprašal Novak. 
Laibach je bila presenetljiva izbira za Severno Korejo. Od ustanovitve leta 1980 v Trbovljah so bili ena najbolj provokativnih skupin v Evropi, piše Marshall. "V času socializma so skoraj sprožili revolucijo," je za ameriški časopis povedala slovenska filozofinja Marina Gržinič, ki je pisala o slovenskem bandu. "Želeli so nas prisiliti, da smo razmišljali o svoji zgodovini. Ob tem so morali šokirati in zatresli so vse ter s tem prisilili ljudi v razmišljanje," je dodala. 

Laibachi na odru v Severni Koreji. Letos so izdali album The Sound of Music, za katerega so dobili navdih med obiskom Severne Koreje.
EPA
Takole so na Brniku čakali na letalo, ko so potovali v Severno Korejo. Ivan Novak je povsem desno. 
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta