Magnifico: Foter, vem, kaj bom, ko bom star

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
28.12.2017 05:21
Unikatni muzikant z bogato, razgibano kariero vse od konca 80-ih, avtor številnih hitov, svetovno uspešen s skladbo Hir aj kam hir aj go. Ustvarjalec filmske glasbe, ki je ponarodela.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Pešut - Magnifico 
Robert Balen
Brlog v Tivoliju, v nekdanjem Domu svobode. Sem torej, kot ste zadnji čas večkrat rekli, hodite z užitkom v službo.
Kupljeno?
In je nujna, če hočeš živeti od glasbe?
Po tem, ko ste si rekli, da študija najverjetneje ne boste dokončali, in ko vas pisarniško delo tudi ni najbolj osrečevalo.
Star “charlatan de Balkan”. O šarlatanu ne bova, ker ste ga v številnih pogovorih za medije pojasnili. Zanima me vaša postavitev na Balkan. Dobro, kot geografski pojem je brez konotacije, kulturno pa ni. Že od avstro-ogrskih časov in tudi zdaj obstaja Balkan kot negacija evropske naprednosti. Vi pa za inat na Balkan.
Ker če nihalo visoko zaniha v eno stran, mora tudi v drugo.
Menda ja ne.
Na Balkanu je treba bolj vleči denar iz žepa organizatorjev koncertov?
Lepo zapakirajo?
Na albumu Charlatan de Balkan je edino Tivoli v slovenščini. Vse drugo je malo mešano z žara. Ker ste vedeli, da boste peljali album v druge države? Angleščina, hrvaščina, srbščina. Ali morda nekdanja srbohrvaščina?
Vaša angleščina nam je simpatična, ko je “in ingliš” govorila Alenka Bratušek, smo bili pa ogorčeni.
Smo siti anglosaksonskega muziciranja, se zato da osvajati z Balkanom?
Vaš ded je bil solunec, vojak na solunski fronti v prvi svetovni vojni. Ne vem, ali bi bil čisto zadovoljen z vnukom, ko poje “jest sem čefur”, ampak na vašo Pukni zoro iz filmske glasbe za Montevideo bi bil najbrž zelo ponosen.
Zanimivo, kakšne urbane legende so se spletle okrog te vaše pesmi. Ne samo med ljudstvom, celo v srbskih medijih beremo o epski zgodovini te pesmi, ki je v resnici vaša avtorska.
Izvedb Pukni zoro je nešteto, med najlepšimi je gotovo izvedba Marije Šerifović, ki ima na portalu Youtube več kot štiri milijone ogledov. In menda gre za najdražjo pesem v “kafanah”.
Kdo vse se je uvrstil na lestvice Obrazov VIP, preverite v reviji!
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta