Maistrovo leto: Spomin na boje za severno mejo

Andreja Kutin Lednik
26.03.2018 18:52

Letos mineva sto let bojev za severno mejo in mesto bo spomin na borce in generala Maistra zaznamovalo z raznimi dogodki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
20 inštitucij bo pripravilo 30 dogodkov.
Igor Napast

S četrtkovo slovesnostjo Pesnik v vojaški uniformi se bo še uradno zgodila otvoritev praznovanj ob 100. obletnici bojev za severno mejo. Da je program nastajal že lani, letos pa je dobil projekt organizacijski odbor, osnutek programa in dopolnitve programa prireditev, ki jih pripravljajo razni akterji v mestu, sedaj pa je program potrjen, so na tiskovni konferenci poudarili govorniki. Tako je Mitja Špes s Factumeventa, ki je zunanji koordinator programa Maistrovo leto, povzel številke: "Dvajset izvajalcev bo od marca do novembra priredilo 30 dogodkov na 14 lokacijah. Izstopata marec s tremi dogodki in november z devetimi. Zveza društev generala Maistra bo izvedla tudi literarni natečaj na osnovnih šolah." Pričakujemo lahko še programsko knjižico, brošuro s spomini na Rudolfa Maistra in boj njegovih borcev ter zavihek Maistrovo leto na spletni strani občine, kjer so za dogodke namenili 30.000 evrov.

Darilo Maistru in borcem

Pobudnik Maistrovega leta je Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor. Aleš Arih, predsednik društva: "Naše društvo se je že lani odločilo in pripravilo program za dve leti. Zavedali smo se, da je treba imeti aktivnosti že leto prej, da naslednje leto stečejo. Pripravili smo vrsto prireditev, izdali smo brošuro uglasbitev 20 pesmi Rudolfa Maistra, podarili jih bomo osnovnim šolam, društvom ... Osrednja prireditev bo 29. marca, in ker je obenem sto let od smrti Ivana Cankarja, smo pripravili zgodbo, v kateri se pogovarjata Cankar in Maister o dogodkih v tistem prelomnem obdobju, upreta pa tudi pogled v sedanjost. Zgodba je zanimiva in je tudi darilo Maistru, njegovim borcem in vsem, ki cenijo spomin nanj."

Osrednja slovesnost bo v Mariboru

Slovenska vojska dan načrtuje odprtih vrat vojašnice v Mariboru 19. maja, ki je že tradicija v okviru pekrskih dogodkov, a bo tokrat posvečena Rudolfu Maistru, tudi z novo razstavo v kadetnici. Ta dan bo v kadetnici tudi že tradicionalni kviz, kjer se mladi pomerijo v znanju o Maistru. Junija bodo priredili že 22. likovne delavnice, ko se vojakom pridružijo slikarji akademiki in amaterji, tudi te delavnice bodo posvečene Maistru. "72. brigada si je za svoj dan izbrala 23. november, to je Maistrov dan, in ta dan bo v vojašnici postroj brigade," je naštel major Borut Vitek.
Aleksandra Berberih Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, ki je gostil prvo razstavo o Maistru in njegovih borcih leta 1958: "Od takrat ni minilo leto, v katerem ne bi imeli dogodka, povezanega z Maistrom. Ker je letos leto obletnic, smo program skoncentrirali v november, ko bo pri nas vse posvečeno generalu in njegovim borcem ter letu 1918 nasploh." Muzej bo z dogodki posegel tudi v mestni prostor, Maistru pa bo posvečena tudi ena od okroglih miz Tretja sred, ki jo muzej pripravlja v sodelovanju z Večerom.
Osrednja državna slovesnost ob obletnici bo v SNG Maribor 22. novembra, program slovesnosti pa še ni določen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta