(MB-TEDEN) Lent kot Lisica

Branka Bezjak
03.07.2021 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Vse bi dal za toto moje fucking mesto ..." bo na nocojšnji zaključni večer Festivala Lent odmevalo z Večerovega odra, ko bodo tam nastopili člani mariborske skate punk zasedbe Alo!Stari. Že od dopoldneva v Mestnem parku in nato čez dan po mestu bo še danes veliko dogajanja, kakršno je v minulih dneh objemalo mesto s krasnim vzdušjem. V glavnem polna prizorišča, predvsem pa dobro obiskano mesto, lokali, vrvež na vseh koncih. To, da smo bili še nedavno zaprti zaradi epidemije, je bilo ob trenutkih sproščenega druženja pozabljeno.

Ko vidiš odrasle, ki se po središču mesta sprehajajo z zelenimi venci na glavi, ob tem pa so obloženi še s pestro paleto izdelkov, ni dvoma, da so bili z otroki na delavnicah Art kampa. Tudi to je del Festivala Lent, ne le lentanje, kakor z lepšo besedo imenujejo ponočevanje, ki se razvije po kakšnem od dogodkov. Letos uradnega "after" dogajanja zaradi ukrepov sicer ni bilo, a za iznajdljive so se vendarle našli "underground" kotički.

Festival je torej usmerjen na celotno družino. Od dogajanj za otroke do koncertov za starejše. Za vsak (glasbeni) okus nekaj, letos sicer v glavnem s slovenskimi nastopajočimi, nekdaj so prišle tudi (svetovne) zvezde.

​Do koronaukrepov je to veljalo tudi za kulinariko, ko se je ponudba raztegovala od hrenovk do vrhunske kulinarike z najboljšimi slovenskimi chefi. Kako smo vihali nosove nad vonjem čevapčičev z žara! Toda po polnoči, ko so želodci že prazni, se kak kos vendarle prileže, kajne? Je sedanja podoba v na pol temo ovitega Lenta, ki ga tudi med festivalom zaseda preveč pločevine, prava alternativa bučnim, sicer resda neestetskim stojnicam, ob katerih pa so se ljudje za nekaj dni v letu sprostili? "Mi smo odkrivali prizorišča, mestna oblast pa je nato zmeraj ugotavljala, da jih ne moremo več uporabljati, ker jih je treba obnoviti," pove eden od članov organizacijske ekipe.

Nič nenavadnega torej, da si je tudi sedanji župan, ki da veliko na estetiko, zaželel nekoliko drugačen festival; da se je odločil, da je treba dravsko promenado naposled obnoviti, pa tudi tisto v parku. Zlasti slednje se napoveduje že več let, a se nato zmeraj znova zatakne pri denarju. Pa bodo v Mestnem parku ob obnovi zagotovili tudi infrastrukturo, da bodo tam lahko prireditve? Operna noč bi gotovo lahko bila nov prepoznaven produkt Maribora. Toda po obnovi Sodnega stolpa ni samoumevno, da se ob načrtovani prenovi tlakov glavne promenade razmišlja tudi o teh vidikih.

Če potegnemo še vzporednico med najbolj prepoznavnim športnim dogodkom Maribora in poletnim festivalom, slišano med sprehodom z Vidom Kmetičem: "Kakor se o Festivalu Lent zadnja leta vsakokrat sprašujemo, ali bo, se tudi o Zlati lisici. In Zlata lisica zmeraj je, včasih celo v Mariboru. Tudi Festival Lent zmeraj je, nekaj ga je celo na Lentu." Tudi prihodnje leto zagotovo vse bo. V takšni ali drugačni izvedbi. Upamo le, da festival ne bo na Pohorju, Zlata lisica pa na Dravi. Pa ne toliko zaradi odgovornih kakor tudi zaradi podnebnih sprememb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta