Mlada Ivana o delu na križarki: Zaslužiš veliko, a vsak spi z vsakim in potniki se obnašajo, kot da smo prostitutke

D.Ži
22.09.2023 10:03

Študentka iz Niša je razkrila, kako je videt življenje tistih, ki skrbijo za udobje potnikov na križarkah. Dan je enak dnevu, edino prostočasno razvedrilo je seks.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Delo na križarki je postalo priljubljeno zaradi visokih zaslužkov. Vsi, ki so že imeli izkušnje s tem, potrjujejo, da ima medalja dve plati. Ivana Milićević, 25-letna študentka iz Niša, je v intervjuju za srbski Mondo opisala svoje izkušnje. In vse niso bile dobre.

Pravi, da delo na ladji poleg denarja prinaša tudi izzive, predvsem za mlada dekleta, ki so se, kot je poudarila, pogosto prisiljena braniti pred nespodobnimi ponudbami, predrznimi turisti in sodelavci pod vplivom alkohola, za katere so moško-ženski odnosi edina zabava.

Profimedia

"Naveličala sem se delati zunaj svojega poklica v Srbiji in nekaj zaslužiti, zato sem se odločila spakirati kovčke in se ne vrniti. Ladja se mi je zdela dobra priložnost za zaslužek, čeprav sem o tem slišala razne izkušnje," je razkrila. In dodala: "Ko gledam slike naših deklet iz Miamija, Bahamov ali Karibov, se mi vse zdi idilično kot v kakšnem filmu. Kot da živijo na visokem nivoju in se zelo zabavajo. Vse skupaj je izgledalo kot dobra izkušnja in priložnost zame. Ker se bojim višine, nisem želela biti stevardesa, zato sem izbrala delo na ladji."

Odpoved zaradi odhoda na stranišče

Nenehno je potovala, videla pol sveta in zaslužek je bil res dober. Vendar je bilo delo težje, kot si je predstavljala. "Delala sem v velnes centru, a sem kmalu ugotovila, da bom poleg dela maserke in fizioterapevtke morala opravljati še številna dodatna dela, med drugim nošenje brisač za pranje, likanje in čiščenje. Številne kolegice so bile odpuščene, ker so zapustile svoje delovno mesto in šle za pet minut stran na stranišče. Ko delaš na veliki ladji, se zgodi, da moraš do lokala, kjer ješ, hoditi 10 minut in tako minejo vsi odmori. Ampak vse to je znosno, ker veš, da lahko s tem denarjem v letu ali dveh kupiš stanovanje," pravi Ivana, njene besede pa povzema hrvaški Index.

Nihče ne pomisli na dejstvo, da boste praktično ujeti z več sto ljudmi. Do njih moraš biti prijazen in jim streči, ti nisi gost, oni pa so. "Lepo je, da potujemo in smo dobro plačani, spoznavam čudovite kraje in ljudi. Lažje je, ko spim v sobi brez oken in da mi ni slabo vsakič, ko so zunaj velike nevihte. Sobe so premajhne, imajo pograde in majhno kopalnico, ki si jo ponavadi deliš. Zaradi ljudi, s katerimi se zbližaš, se počutiš manj osamljenega. Kljub temu pa tudi po službi tako rekoč nimaš kam zbežati," pravi.

Profimedia

"Na nas gledajo kot na prostitutke"

Kar pa je Ivano najbolj presenetilo, je odnos moških, predvsem gostov in tujih turistov, do deklet, zaposlenih na ladji. Kot pravi, jih je veliko dobilo "nespodobne ponudbe", moški gostje pa so se obnašali, kot da je to "najbolj normalna stvar".

"Jezili so me gostje, ki so prihajali, saj so bili to pogosto naduti bogataši. Moški, ki so prišli z ženami ali pa so bili starejši, so k nam pristopali brez sramu. Nek gost me je odkrito napadel kar pred ženo in hčerko, jaz pa sem morala biti profesionalna. Doživela sem, da so me starejši moški  brez sramu vabili v svojo kabino. Veliko deklet je imelo takšne težave. Do natakarjev in natakaric se obnašajo, kot da se ukvarjajo s prostitucijo," pravi.

"Veliko zaposlenih res vidi križarjenje kot zabavo, vsak spi z vsakim in čez nekaj časa te to lahko res obnori. Ker vsi tako trdo delajo, je, ko je delo opravljeno, kaos. Za mnoge je edina zabavna stvar to, s kom bodo naslednjo noč spali. Zgodilo se je, da je potniku izginila žena, ki so jo pozneje našli z nekaj moškimi v sobi. Zdi se, da morala tam ne pomeni nič, tako za turiste kot za veliko število zaposlenih, ki se tako sprostijo in počnejo reči, ki jih na kopnem ne bi počeli nikoli. Včasih mislim, da so vsi tam v nekakšnem resničnostnem šovu," pravi.

Profimedia

Bili so tudi taki, ki so se na ladji zaljubili, čeprav so imeli doma družine. To so prava vzporedna razmerja, ki trajajo leta in leta, dojemajo jih kot nekaj normalnega. 

"Mislim, da ljudje ne prenesejo biti sami in zgolj delati, tako si vse skupaj olajšajo, da lahko vzdržijo leto ali dve na ladji. Vzdušje je zelo čudno, vsi so nenehno v istem prostor, kar pomeni, da vsak dan ješ v isti restavraciji, piješ v istih lokalih. Seveda so tudi pari, ki ostanejo skupaj in se poročijo, sploh med ljudmi iz različnih držav," pojasnjuje Ivana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta