Nagrada: Kia niro je svetovni avto leta 2023 po izboru žensk

Artur Švarc
17.03.2023 03:00

63 avtomobilističnih novinark iz 43 držav na petih celinah je izbralo najboljši avtomobil leta 2023.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wwcoty

Novinarke, ki sestavljajo žirijo Svetovni avto leta po izboru žensk (Women's World Car of the Year – WWCOTY), so odločile, da je za leto 2023 najboljši avto na svetu​ Kia Niro. Razglasitev zmagovalca sovpada z mednarodnim dnevom žensk, zelo posebnim dnevom, pa ne le zato, ker ženskam daje glas, ampak tudi zaradi povezave med avtomobilom in osebno svobodo ter neodvisnostjo.

Pred glasovanjem so članice žirije preizkusile na desetine modelov in ocenile vsako podrobnost. V prvem krogu glasovanja pred 14 dnevi so med skupno 59 kandidati izbrale najboljše avtomobile v vsaki kategoriji. Zmagovalci so bili avtomobili Kia Niro (mestni avto), Jeep Avenger (družinski avto), Citroen C5 X (veliki avto), Nissan X-Trail (veliki SUV), Audi RS3 (visokozmogljivostni avto).

"Letošnji izbor je bil še posebej težek zaradi odlične ravni vseh kandidatov. Vsak izmed finalistov bi si zaslužil zmago," je povedala Marta Garcia, izvršna predsednica WWCOTY.

Svetovni avto leta po izboru žensk je edini izbor, kjer žirijo sestavljajo izključno avtomobilske novinarke. Ustanovila ga je novozelandska avtomobilistična novinarka Sandy Myhre leta 2009, zdaj je častna predsednica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta