Najbolj verjetno je, da se je vlada odločila za odprtje, ker se je ustrašila še ene morebitne lekcije

Urška Mlinarič
21.01.2021 18:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Končno dobra novica. Vsaj za nekaj več kot 64.000 učencev prve triade, ki se bodo, potem ko so četrtino šolskega leta že preživeli pred monitorji, prihodnji teden ponovno vrnili k pouku pred šolsko tablo.

V šolah so po dveh etapah pouka na daljavo in prav toliko v razredih v enem koledarskem letu zdaj cepljeni že na vse domislice šolskih oblasti. In izurjeni tudi v improvizaciji ter prilagajanju priporočil zdravstvene stroke realnemu življenju, zato večjih težav v prihodnjih dneh ne bi smelo biti.

Ravnatelji se zavedajo, da je odgovornost za izvedbo na njih. Tako kot vedno. Kdo bo kriv, če bo šlo kaj po zlu, pa jim je, kako drugače kot s tvitom, dal vedeti kar predsednik vlade Janez Janša, ki je v tem istem tvitu z zapisom zdravstvena in šolska "stroka" (besedo stroka je okrasil z narekovajem) dal v svoji cinični maniri tudi vedeti, da je zanj to kvazistroka, katere mnenje ni vredno počenega groša. A ko bo treba zvaliti krivdo nanjo, bo še kako prišla prav, saj "so obljubili, da so tokrat sposobni izpeljati varno šolanje prve triade". Kdo je dal te obljube, seveda ne vemo, vemo pa, da tisti, ki v vladi odloča o tako rekoč vsem, na stroko, ki bi morala odločati o zapiranju in odpiranju šol, ne da veliko.

Epidemiologe, ker so si upali biti kritični do vladnih ukrepov, so črtali že lansko pomlad. Zadnji se je, ko je videl, da je tam zgolj za alibi, iz svetovalne skupine Bojane Beović pred meseci izločil Mario Fafangel. Ne nazadnje tudi predlog omenjene skupine, da naj se šole odprejo že 7. decembra, ni bil upoštevan. Novinarski kolega z Mladine je razkril še, da so epidemiologi NIJZ že vse od novembra opozarjali, naj se v šole čim prej vrnejo učenci od prvega do petega razreda. Ne. Vlada se je raje odločila za sproščanje ukrepov pred božično-novoletnimi prazniki, s čimer je bilo vsakemu, ki ima kanček zdravega razuma, jasno, da po novem letu z odprtjem šol ne bo nič. Le ministrica za izobraževanje Simona Kustec je še v lastnem obupu in nemoči poskušala prepričevati ljudi drugače, a je že davno zgubila vso kredibilnost. Danes pa je s kontradiktornimi izjavami o obveznosti testiranja le še utrdila svojo vlogo statista v celotni zgodbi, namesto da bi z ustreznim nagovorom zaposlene v vzgoji in izobraževanju pozvala k testiranju. Kajti testiranje je eden od dejavnikov, s katerimi lahko bistveno omejimo širjenje virusa.

In če se vrnemo k stroki, tudi šolnikov vlada do pred kratkim, ko so bili vendarle povabljeni, da povedo, kaj mislijo, ni slišala. Zato je še najbolj verjetno, da se je vlada, ob že res velikem nezadovoljstvu ljudi, odločila za odprtje, ker se je ustrašila še ene morebitne lekcije ustavnega sodišča - po tisti za šole s prilagojenim programom.

Zato je predvsem na vseh nas, da s svojim vedenjem poskrbimo, da se po prvi triadi v šolske klopi čim prej vrnejo tudi vsi drugi šolarji, dijaki in študentje. To je treba narediti za naše mlade, ki z vsakim dodatnim dnevom šolanja na daljavo plačujejo še višji davek. Na zdravo pamet vlade se namreč ne gre zanesti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta