Naravni rezervat Ormoške lagune za zaščito živali in turizem

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
08.09.2017 15:49

Poldrugi kilometer dolga učna pot vodi po območju, kjer je poleg številnih vodnih ptic videti tudi vodne bivole. Rezervat je urejen tudi za obisk gibalno oviranih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V naravnem rezervatu Ormoške lagune je videti tudi vodne bivole.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ormoške lagune, 55 hektarjev veliko mokrišče antropogenega nastanka, ki leži na območju rečnega ekosistema Drave, je Vlada RS maja letos razglasila za naravni rezervat, njegova otvoritev pa je bila danes, ko so na pohod po rezervatu vabili člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Rezervat sestavljajo plitvi bazeni s trstišči in sestoji rogoza, obdaja ga poplavni gozd, redek ostanek mehkolesne rečne loke v Sloveniji. Mokrišče je izjemnega nacionalnega in mednarodnega pomena za številne ogrožene vrste ptic.

Prispevek ornitologov

Kot poudarjajo v DOPPS, so Ormoške lagune pomembno gnezdišče vodnih ptic in ključno postajališče za ptice selivke v Sloveniji. Ornitologi so na območju rezervata opazili 266 vrst ptic, od tega jih 85 tam tudi gnezdi, med njimi so mnoge ogrožene in redke vrste, kot so čapljica, mala tukalica, kostanjevka, polojnik, rdečenogi martinec in navadna čigra.

V naravnem rezervatu Ormoške lagune je videti tudi vodne bivole.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ostanki po zaprtju tovarne

Območje naravnega rezervata je bilo v času delovanja ormoške tovarne sladkorja poznano po bazenih za odlaganje odpadnih vod, njihov pomen pa so že pred desetletji prepoznali člani DOPPS in skupaj z zaposlenimi v Tovarni sladkorja Ormož so že v preteklih 30 letih naravovarstveno ukrepali. Tako so postavili gnezditvene splave, poskrbeli za pozno košnjo, vodni režim, bazeni so bili že takrat pomembni del Nature 2000.
Po zaprtju tovarne sladkorja, ko jim je nizozemski lastnik podaril lagune, se je ponudila priložnost zavarovanja biotsko izredno raznovrstnega območja. Leta 2014 so na območju lagun naselili tudi vodne bivole, saj je vlažne življenjske prostore najlažje upravljati s pašo, s katero se preprečuje zaraščanje.

V naravnem rezervatu Ormoške lagune je videti tudi vodne bivole.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta