Nasveti za pranje smučarskih oblačil

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
19.12.2022 19:58

Jupi, zima je tukaj! Ste iz omare že vzeli smučarske hlače, jakno in ostalo opremo za užitke na belih strminah?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroška zimska oblačila
Arhiv naročnika

Tudi če smučarskih oblačil ne uporabljate vsak dan, je pomembno, da jih dobro vzdržujete in tako podaljšate njihovo življenjsko dobo.

Preverite, kako pravilno oprati in negovati vsa smučarska oblačila!

Najprej nekaj osnovnih navodil

Preden se lotite pranja, je dobro, da upoštevate nekaj osnovnih navodil:

  • obvezno preglejte vse žepe in odstranite predmete, ki bi lahko poškodovali druga oblačila ali škodili pralnemu stroju;
  • zaprite vse zadrge na oblačilih in tako preprečite, da bi te poškodovale tkanino na oblačilih;
  • kakor pri vseh oblačilih je tudi pri smučarskih ključno, da upoštevate navodila na etiketi.

Kako oprati smučarske hlače in bunde?

Smučarske bunde in hlače so načeloma sestavljene iz dveh plasti; notranjega dela ter zunanje, nepremočljive plasti. Ta lahko sčasoma zaradi umazanije začne vpijati vodo. Morda ob tem mislite, da je vaša oprema izgubila »vodoodpornost« in da zato ni več uporabna, v resnici pa lahko težavo preprosto rešite z ustreznim čiščenjem.

Smučarska jakna in hlače se običajno perejo pri temperaturi 30 do največ 40 °C. Priporočljiva sta tako predpranje kakor tudi dodatno izpiranje. Če je možno, uporabite detergente, ki so posebej namenjeni pranju nepremočljivih oblačil, mehčalcem pa se raje izognite.

Če etiketa tega izrecno ne prepoveduje, lahko oblačila posušite v sušilnem stroju pri srednje močnem sušenju, pri nižji temperaturi. Izogibajte se sušenju na zelo vročih površinah, kot so denimo peč ali radiator.

Pranje potrebujejo tudi kombinezoni. Sploh otroški smučarski kombinezon je nagnjen k raznim madežem, operete pa ga lahko po enakem načinu kakor hlače in jakno. Manjše, površinske madeže lahko na hitro operete tudi ročno.

Ko po koncu smučarske sezone oblačila pospravljate nazaj v omaro, je pomembno, da so ta suha. V nasprotnem primeru lahko pride do nabiranja plesni, kar se kaže z belimi ali črnimi madeži na oblačilih. Vse smučarske kose pred pospravljanjem zato raje pustite kakšen dan več na zraku.

Kaj pa rokavice, šal in kapa?

Pleteni šali in kape prav tako potrebujejo posebno nego, saj jih lahko neustrezno pranje in sušenje uničita. Pletenine lahko operete ročno, lahko pa si pomagate tudi s pralnim strojem.

Pri tem je pomembno, da skupaj v stroju perete izključno volnene stvari. Priporočljivo je tudi, da pri pranju uporabite program, ki je posebej namenjen volni. Uporabite nežne detergente, mehčalcu pa se raje izognite. Tudi pri sušenju v sušilnem stroju uporabite program za volno; če ga vaš sušilni stroj nima, se strojnemu sušenju raje izognite.

Nepremočljive smučarske rokavice operite enako kakor smučarske hlače in bunde. Če imate usnjene rokavice, jih redno mažite s kremo, ki je namenjena negi usnja. Lahko jih tudi operete, ob tem pa je priporočljivo, da izberete enega od hitrih programov, uporabite čim manj detergenta ter se izogibajte programom s centrifugo.

Ne pozabite na smučarsko spodnje perilo

Seveda tudi smučarsko spodnje perilo potrebuje pranje! Kakor pri drugih oblačilih je pomembno, da upoštevate navodila na etiketi. Navadno lahko termo perilo operete s programom za občutljivo perilo, pri tem pa bodite pozorni, da uporabljate nežen detergent. Uporaba mehčalca ni priporočljiva.

Če etiketa na oblačilih to dovoljuje, lahko smučarsko spodnje perilo posušite v sušilnem stroju, pri nižji temperaturi in srednje močnem sušenju. Kakor pri ostalih oblačilih se tudi tukaj izogibajte sušenju na radiatorju ali peči.

Smučarska oprema
Arhiv naročnika

Po najboljšo smučarsko opremo v Hervis

Za brezskrbne snežne užitke pa je najpomembnejše, da je vaša smučarska oprema kakovostna ter prilagojena vašim željam in potrebam.

V spletni trgovini Hervis vas čaka pester nabor smučarskih oblačil za najrazličnejše namene. Pobrskajte po ponudbi, ob vprašanjih ali dvomih pa nas lahko vedno kontaktirate in z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.