(Ne)odgovorno

Srečko Klapš Srečko Klapš
28.12.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Vanovšek

V univerzitetnem mestu Maribor po zaslugi prizadevnih posameznikov v okviru Inštituta za razvoj družbene odgovornosti že več kot desetletje z izborom dobrih praks družbene odgovornosti nastavljamo ogledalo tistim, ki še niso spregledali, in jih usmerjamo v boljšo družbeno in trajnostno naravnano prihodnost.

Ob tem skupaj z neodvisnimi strokovnjaki znajo ločiti zrno od plev in terminoma, kot sta trajnostno in odgovorno, dajejo pravi smisel in pomen. Ne gre namreč pozabiti, da sodobne marketinške metode, podkrepljene z nesluteno digitalizacijo, omogočajo razne manipulacije, zlorabe in izkrivljanje teh načel v dobro lastnikov kapitala in njihove nenasitne sle po dobičku. Za to "dejavnost" se je že pred leti prijelo poimenovanje "greenwashing", ko taka in podobna podjetja uvajajo "responsibility" in "sustainability" v govore predsednikov uprav, s pomočjo lobistov pa v agende politikov in državnih administracij. Medtem ko lepijo parole in plakate po tovarniških zidovih in pisarnah, pa v ozadju še naprej poslujejo okolju, naravi in človeku v škodo ter sebi v kratkotrajno korist.

Za to nas lahko navdaja z optimizmom, da je med letošnjimi nagrajenci komunalno podjetje, katerega osnovna dejavnost so smeti in odpadki, a očitno tudi to počnejo na tako odgovoren način, da so prepričali neodvisno ocenjevalno komisijo. Veseli tudi, da se v diskontni trgovinski dejavnosti, ki ima nižje cene od konkurence, da privabi kupce, zavedajo družbene odgovornosti, četudi še vedno preveč izdelkov ponujajo v plastični embalaži za enkratno uporabo. Tudi odnos do zaposlenih bi moral biti odgovoren, za to bi bilo dobro, da bi to, kljub nagradam ali prav zaradi njih, glasno potrdili tudi trgovke in trgovci ...

Glede na nezmožnost sprejemanja kompromisov in dogovorov svetovnih političnih egov, vključno z našimi vrlimi politiki in izvoljenimi predstavniki ljudstva v parlamentu, bi lahko rekli, da so ti najmanj družbeno odgovorni, kaj šele trajnostni. Tudi po prav nič trajnostnem podnebnem vrhu v Glasgowu bomo še naprej uničevali naš planet. Ob tem se jim (nam) bodo v grlu zataknila polna usta "trajnostne" gospodarske rasti, ki terja enormne količine surovin in energentov. To pa se zrcali v neobvladljivih in za marsikoga nedosegljivih cenah. Zato je družbena odgovornost te dni že marsikje v temi in ob mrzlih radiatorjih na preizkušnji. Medtem ko se evropski birokrati na toplem še kar ne morejo dogovoriti o mehanizmih in ukrepih za blažitev energetske krize in prerazdeljevanju denarja, ki ga v skupno malho brez dna plačujemo vsi Evropejci.

Medtem lahko za družbeno odgovorno vedenje brez zvenečih parol poskrbimo sami s svojim bolj trajnostno naravnanim življenjem. Pa zato ni treba iti nazaj v kameno dobo, saj lahko z majhnimi koraki storimo veliko. Od doslednega sortiranja odpadkov do izogibanja plastičnim vrečkam in embalaži. S tem bomo tudi trgovce in proizvajalce prisilili, da te umikajo s polic. S kupovanjem od lokalnih in regionalnih pridelovalcev ter obrtnikov lahko skrajšujemo ali obidemo dobavne verige, spodbujamo njihovo poslovanje in uživamo bolj kakovostno hrano. In se obnašamo odgovorno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta