Ni vse potica, poudarjajo na tradicionalnem Festivalu potic v Preboldu

Rozmari Petek Rozmari Petek
24.03.2018 10:07

Slovenska potica je šestkrat zavita, tradicionalni sta le orehova in smetanova, vse ostalo v Preboldu na festivalu potic ne ocenjujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Videz, vonj, elastičnost, barva in seveda okus so glavni kriteriji pri ocenjevanju slovenskih potic.
Rozmari Petek

V Preboldu so še danes na ogled najlepše potice iz bližnje in daljne okolice, nato pa bodo nagrajene in strokovno ocenjene potice razdelili varovancem v domu upokojencev. Takšna je že 15-letna tradicija v Preboldu, ki jo je začela nadebudna ustanoviteljica društva podeželskih žena Danica Uplaznik. "Zakaj ravno potica? Ko sem morala narediti prvo, je bilo tako težko. Zato sem pomislila, da bi o tem ljudje morali vedeti več. Prvo sem res težko spravila skupaj, tukaj dejansko šteje kilometrina, ni dovolj le dober recept," opisuje razloge, da se je Festival potic začel v Preboldu.
Festival vsako leto pripravijo teden pred Veliko nočjo. Vsako leto na ocenjevanje prejmejo med 80 do 100 potic, letos so jih prejeli skoraj 90. Pri peki potic sicer morda res prevladujejo ženske, a kot pravi Uplaznikova, so med prejemniki zlatih priznanj nemalokrat tudi moški predstavniki. "Predvsem kakšni starejši moški se lotijo peke potic. Prav uživaš, ko jih vidiš, kako so ponosni."

Videz, vonj, elastičnost, barva in seveda okus so glavni kriteriji pri ocenjevanju slovenskih potic.
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta