Pametni mobilniki vidijo bolje in vse več: Makroekonomske ovire razvoja kamer niso zavrle

Gregor Grosman Gregor Grosman
03.02.2023 12:04

Čeprav je prodaja mobilnikov v letu 2022 upadla, se nadgrajevanje zmogljivosti vgrajenih kamer ni ustavilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ni vse v megapikslih, že dolgo ne. Resda si uporabniki še zmeraj prvi vtis o kakovosti kamere, vgrajene v pametni mobilnik, ustvarijo s pomočjo številke, ki označuje število točk, ki jih zazna senzor, a temu je zadnja leta v vse večjo pomoč pri zagotavljanju kakovostnih fotografij tudi umetna inteligenca. Predvsem vodilni proizvajalci veliko časa in sredstev, tako človeških kot finančnih, vlagajo v razvoj umetne inteligence. Z  njo so fotografije boljše, v veliko pomoč fotografom in videografom pa je predvsem v slabih svetlobnih pogojih. 

Ločljivost kamer pri pametnih mobilnikih v zadnjih letih. 
Counterpoint

Čeprav je prodaja mobilnikov v letu 2022 upadla, se nadgrajevanje zmogljivosti vgrajenih kamer ni ustavilo, ugotavlja družba Counterpoint s svojim Smartphone Camera Trackerjem. Kamera pri mnogih proizvajalcih namreč ostaja eno ključnih področij, zaradi katerih se kupci odločajo za nakup določenega modela.

Pri Counterpointu napovedujejo, da se bo v letu 2023 delež mobilnikov s kamerami z ločljivostjo 10 do 12 megapikslov zmanjšal, predvsem zato, ker je Apple z modelom iPhone 14 Pro predstavil 48 megapiksel kamero. Delež mobilnikov s kamerami z ločljivostjo med 40 in 48 milijoni točk se je sicer že lani zmanjševal, saj so proizvajalci tudi v cenovno ugodne modele vgrajevali kamero z ločljivostjo 50 megapikslov. 

Prav kamere z ločljivostjo 50 milijonov točk, ki so jih proizvajalci prvič predstavili leta 2020, so v minulem letu zabeležile največjo rast. Po pričakovanjih družbe Counterpoint je bilo v lanskem letu (končne številke še niso znane) prodanih več kot 260 milijonov mobilnikov s takšnim senzorjem. Precej manjšo rast beležijo mobilniki s 100 megapiksel kamerami ali boljšimi. Glavni razlog za to je visoka cena senzorjev, ki jih zato najdemo predvsem v mobilnikih višjega cenovnega razreda. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta