Samsung predstavil novega paradnega konja, mobilnike serije Galaxy S23

Gregor Grosman Gregor Grosman
01.02.2023 19:01

Preverili smo, okoli kakšnih tehničnih specifikacij je korejski proizvajalec zasnoval novo družino pametnih mobilnikov, s katerimi bo letos nagovarjal zahtevnejše uporabnike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samsung Galaxy S23 Ultra.
Samsung

Južnokorejski proizvajalec mobilnikov Samsung je v San Franciscu predstavil najnovejšo družino pametnih mobilnikov, serijo Galaxy S23. Na voljo bodo trije modeli, S23, S23+ in S23 Ultra, slednji bo seveda najbolj tehnološko dovršen. Gre za paradne konje proizvajalca, namenjene najzahtevnejšim uporabnikom, serija S pa je zelo priljubljena tudi med slovenskimi uporabniki. 

Področje prodaje pametnih mobilnikov je sicer že pisalo boljše številke. Kot je pred nekaj dnevi poročal IDC se je lanska prodaja aparatov v primerjavi z letom prej zmanjšala za 11,3 odstotka na 300,3 milijona enot v zadnjem četrtletju leta 2022. Šlo naj bi za največji upad prodaje v posamezne četrtletju doslej, za kar 18,3 odstotka, prav rezultati zadnjega četrtletja pa so vplivali tudi na slabe letne prodajne številke. Božična sezona tako lani ni pripomogla k izboljšanju prodaje. 

Vsi trije pametni telefoni nove družine Galaxy S23 bodo na voljo v štirih barvah: fantomski črni, zeleni, kremni in barvi sivke.
Samsung

Samsung je z 21,6 odstotnim tržnim deležem v letu 2022 globalno še zmeraj na prvem mestu med proizvajalci pametnih mobilnikov. Po podatkih IDC naj bi lani prodali 260,9 milijona naprav, kar je približno 4,1 odstotka manj kot leto prej. V letu 2021 so prodali 272,1 milijona enot in imeli 20 odstotni tržni delež. Ali bodo z danes predstavljenimi mobilniki uspešnejši, bo pokazal čas. 

Proizvodnja modela Ultra je še bolj ekološka kot v preteklosti, saj je mobilnik narejen iz še višjega odstotka recikliarnih materialov. Kot so sporočili iz družbe, je v zaščitnem steklu zaslona in na zadnji strani ohišja 22 odstotkov recikliranega stekla, za ohišje pa pišejo, da je narejeno iz 80 odstotkov reciklirane PET plastike in 20 odstotkov plastike, ki so jo polovili iz oceanov. Za Ultro pišejo, da je prvi paradni konj družbe, v katerega vgrajujejo stranske gumbe za vklop in nastavitev glastnosti iz recikliranega aluminija, enako je z nastavkom za kartico SIM. Glede na prejšnjo generacijo, model Galaxy S22 Ultra, je v novincu enkrat več komponent, ki so reciklirane. Namesto 6, jih je 12. S takšno zasnovo in proizvodnjo se želijo približati kupcem, ki jim je mar skrb do okolja.

Če si ogledamo tehnične specifikacije modela S23 Ultra vidimo, da gre za evolucijo predhodnika, ki uporabnikov gotovo ne bo razočaral. Velikost zaslona pri novincu ostaja enaka, kot pri predhodniku, modelu S22 Ultra, torej 17,3 centimetra. Zaslon bo ščitilo steklo Corning Gorilla Glass Victus 2, ki naj bi bilo še bolj odporno od predhodnih različic. Podatka o ceni, po kateri se bo prodajala trojica, še nimamo, a gotovo jih bodo v paketih na obroke ponujali mobilni operaterji. V Sloveniji se še zmeraj zelo velik delež mobilnikov, še posebej višjega cenovnega razreda, kupi pri mobilnem operaterju. 

Na svoj račun bodo pri Ultri prišli tudi ljubitelji uporabe pisala S Pen, ki ga je s tem modelom mogoče uporabljati. Pisalo je varno spravljeno v ohišju, kjer se tudi polni, enako kot pri modelu S22 Ultra. Za večopravilnost in gladko delo z aplikacijami bosta poskrbela dovolj hiter in zmogljiv procesor, kot tudi zadostna količina sistemskega pomnilnika. Pri izbiri uporabniškega pomnilniškega prostora imejte v mislih, da le-tega ne boste mogli razširiti s pomočjo dodatne spominske kartice, zato izberite dovolj veliko kapaciteto pomnilnika. 

Samsung

Kako dobro se mobilnik obnese v praksi, bomo morali še preizkusiti. Tudi o avtonomiji baterije je prezgodaj govoriti, poleg tega je ta še najbolj odvisna od načina uporabe mobilnika. Samsung si nedvomno želi, da bi poleg poslovnih uporabnikov po zmogljivih mobilnikih posegali tudi ljubitelji mobilnih iger. Pa seveda fotografije. Tudi videografi bodo s serijo S23 lahko zelo kreativni, kamere pa se po besedah Samsunga predvsem pri nočni fotografiji odrežejo še veliko bolje. Predvsem zahvaljujoč umetni inteligenci. Je pa Galaxy S23 Ultra prvi pametni telefon proizvajalca, ki ima vgrajeno tipalo z 200 milijoni točk.

Nova generacija mobilne galaksije pa ima kot kaže enoten procesor za vsa tržišča. Če so predhodnike izdelovali z dvema različnima procesorjema, lastnim Exynosom in Snapdragonom, bodo vsi modeli Galaxy S23 imeli vgrajen Snapdragon 8 Gen 2, tako prek luže, kot v Evropi in drugod po svetu.  

Samsung

Prodaja novih telefonov serije Galaxy S23 se bo tudi pri nas začela 17. februarja. Za Galaxy S23 Ultra z 8 Gb sistemskega in 256 Gb uporabniškega pomnilnika bodo morali interesenti odšteti 1.399 evrov, Galaxy S23+ z enako količino pomnilnika bo na voljo za 1.199 evrov, "navadni" Galaxy S23, ki ima 8 Gb sistemskega in 128 Gb uporabniškega pomnilnika pa bo stal 949 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta