Po včerajšnji neuspešni izstrelitvi tudi danes prva slovenska satelita nista poletela v vesolje

Gr.G., STA
29.06.2020 04:25

Raketo podjetja Arianespace bi morali izstreliti ob 3.51 po srednjeevropskem času iz vesoljskega centra CSG v Kourouju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izmetni nosilec za satelite.
Univerza v Mariboru

Močni višinski vetrovi nad Francosko Gvajano ne pojenjajo. Tako vremenske razmere nad izstreliščem tudi danes niso bile dovolj stabilne, da bi lahko z nosilno raketo vega v vesolje poletela v družbi 51 drugih tudi prva slovenska satelita Trisat in Nemo HD. Izstrelitev je morala družba Arianespace namreč ponovno preložiti, zaradi slabega vremena, nov datum poskusa izstrelitve pa še ni znan, kot tudi ne, ali bodo morali raketo in satelite razstaviti in jih ponovno pripraviti na polet. 
{embed_youtube}https://youtu.be/Pap5FALXCSc{/embed_youtube}

Vreme noče sodelovati

Direktor podjetja Arianespace Stephane Israel je po vnovičnem neuspelem poskusu povedal, da so se ves dan pripravljali na izstrelitev, a ko so še zadnjič preverili vremenske pogoje, ti enostavno niso dovoljevali izstrelitve. "Težave predstavljajo močni višinski vetrovi," je dejal. 

Nosilna raketa vega Evropske vesoljske agencije ESA.
EPA

Občutljiv tovor

Kot je že pred nedeljskim poskusom izstrelitve pojasnil direktor Centra odličnosti Vesolje-SI, kjer so razvili satelit Nemo HD, Tomaž Rodič, je treba po 12 dneh čakanja v stanju pripravljenosti na raketi znova napolniti baterije, kar pomeni delno razstavljanje posameznih stopenj vesoljskega plovila in nekaj dni dela za ponovno pripravo na polet. 
Še bolj zapletena pa je ponovna priprava satelitov. Med 53 sateliti na krovu rakete so namreč nekateri zelo občutljivi. Zato je treba ves tovor sneti z vrha rakete, prepeljati nazaj v hale za pripravo in odpreti aerodinamični pokrov kapsule. Nato morajo znova namestiti zaščite za vzdrževalna dela na satelitih, priključiti zemeljsko podporno opremo in začeti ponovno preverjanje podsistemov in polnjenje baterij. Vse skupaj bo trajalo najmanj dva tedna, verjetno pa še več, je dejal Rodič. Po današnjem neuspelem poskusu je direktor centra odličnosti dejal, da se še niso odločili, ali bodo morda poskusili še enkrat izstreliti raketo ali se bodo lotili ponovne priprave vesoljskega plovila in satelitov.

Vzlet rakete Ariane-5 27. maja 2006, ki je na krovu imela tajski in mehiški komunikacijski satelit.
Reuters

Na krovu plod slovenskega znanja

Na krovu vege je tudi Trisat, ki ima maso zgolj pet kilogramov in je v prvi vrsti namenjen testiranju robustnosti nove vesoljske elektronike. S posnetki tega nanosatelita si med drugim obetajo napredek na področjih spremljanja onesnaženosti površine morij z oljnimi madeži ali plastiko, določevanja žarišč velikih požarov in zaznavanja vulkanskega prahu v višjih plasteh atmosfere za potrebe letalske industrije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta