Mariborski satelit Trisat pripravljen za vesolje

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
10.02.2020 15:06

Nosilna raketa Vega bo iz Francoske Gvajane skupino satelitov ponesla v vesolje 23. marca 2020.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa Trisat je bila pohvaljena za profesionalno opravljeno delo.
Arhiv Univerze v Mariboru

Po letih razvoja je "mariborski" satelit Trisat, ki so ga razvili študentje Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v sodelovanju s slovenskim podjetjem Skylabs, še en korak bližje izstrelitvi v vesolje. Ekipa Trisat, ki jo sestavljajo člani Laboratorija za elektronske in informacijske sisteme z omenjene fakultete Univerze v Mariboru (UM) in podjetja, je v minulem tednu v tako imenovani čisti sobi podjetja SAB Aerospace s.r.o. v Brnu opravila zadnje tehnične priprave za polet v vesolje.

Nanosatelit Trisat je težek okoli pet kilogramov. 
Arhiv Univerze v Mariboru

Preizkušali baterije

Satelit Trisat se je od integracije v izmetni nosilec nahajal v čisti sobi nizozemskega podjetja Innovative Solutions In Space na Nizozemskem, sedaj pa je bil pripeljan v Brno na Češkem z namenom nadaljnje integracije s preostalim tovorom skupine satelitov SSMS, ki ga bo 23. marca 2020 v vesolje ponesla nosilna raketa Vega iz Francoske Gvajane.

Arhiv Univerze v Mariboru

Trisat požel pozornost in pohvale

Po uspešno zaključenih tehničnih pripravah satelita Trisat, je bil ta skupaj s svojim izmetnim nosilcem nameščen na strukturo SSMS, ki bo z letalom prepeljana v Francosko Gvajano za končno integracijo na nosilno raketo Vega. "Ekipa je bila pohvaljena za izjemno profesionalno opravljeno delo s strani integratorjev, hkrati pa je satelit Trisat požel veliko pozornosti glede stopnje miniaturizacije sistemov in tehnične dovršenosti," še dodajao na mariborski univerzi.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta