Čas se izteka: Izstrelitev rakete s slovenskima satelitoma zaradi slabega vremena znova preložili

Gr.G.
28.06.2020 03:45

Iz Francoske Gvajane bi bili morali danes izstreliti raketo vega, s katero bi poleg 53 drugih, v vesolje poletela tudi prva slovenska satelita Nemo HD in Trisat. A so jo zaradi slabega vremena znova morali preložiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilustracija rakete Vega Evropske vesoljske agencije ESA
EPA

Nosilno raketo vega podjetja Arianespace bi morali izstreliti ob 3.51 po srednjeevropskem času z vesoljskega centra CSG v Kourouju. Vendar pa so jo zaradi slabega vremena preložili na ponedeljek ob isti uri. 
{twitter}https://twitter.com/PocivalsekZ/status/1277117919026176000{/twitter}
Z izstrelitvijo se že zelo mudi. Raketa in sateliti so lahko v pripravljenosti le še do ponedeljka. Če jim izstrelitve ne uspe izvesti do takrat, bo treba oboje znova pripraviti in kalibrirati, kar bi lahko trajalo približno dva tedna.
{embed_youtube}https://youtu.be/a6xlSlWwHY0{/embed_youtube}
Prvič na evropski raketi bo v vesolje poletelo toliko malih satelitov naenkrat. Arianespace namreč preizkuša koncept za odprave malih vesoljskih plovil, poimenovali so ga Small Spacecraft Mission Service (SSMS). Mikrosateliti so razporejeni na zgornji palubi, nanosateliti, ki so običajno desetkrat manjši, pa na spodnji palubi, kjer so standardizirani razpršilniki, ki jih v danem trenutku sprostijo.

Izstrelitev znova preložena

Po prvotnih načrtih so nameravali raketo vesoljskega podjetja Arianespace, na kateri skupno 53 satelitov, iz Kourouja v Francoski Gvajani izstreliti že septembra lani. Vendar so jo preložili, vzrok pa je bil spodletela izstrelitev rakete vega lanskega julija. Za naslednji termin so izbrali letošnji marec, a jim je načrte prekrižala pandemija novega koronavirusa. Minuli četrtek, ko je bila načrtovana izstrelitev rakete zvečer nekaj minut pred 23. uro, pa so organizatorjem zagodle vremenske razmere, natančneje neugodni vetrovi v zgornjih slojih ozračja na obmojču nad izstreliščem. Gre za prvo izstrelitev v italiji izdelane rakete Vega, ki ima štiri stopnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta