Pobarvanke iz vaših najljubših fotografij ustvarjajo nepozabne spomine

Namesto pobarvank z abstraktnimi motivi podarite bližnjim risbe iz družinskih fotografij, ki jih ustvarite na spletni strani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv naročnika

Skoraj vsakdo med nami pozna koga, ki trpi zaradi demence. Kronična in neozdravljiva bolezen možganov, ki prizadene možganske celice, ne zadeva le osebe z demenco, ampak tudi njeno ožjo družino in skrbnike. Morda pa se premalo zavedamo dejstva, da je mogoče napredovanje možganskih okvar upočasniti ne le z zdravili, temveč tudi z umskimi aktivnostmi.

Pomembne miselne dejavnosti

Ena od priljubljenih miselnih dejavnosti za ljudi z demenco je ogledovanje fotografij, saj jim pomagajo obujati spomine – na svoje življenje, na svoje bližnje, na vsakdanje situacije in predmete. Ogledovanje fotografij iz preteklosti, posebno takih, s katerimi se osebe emocionalno povežejo, pomaga ljudem z demenco pri stimulaciji njihovih možganov, priklicu spominov in upočasnjevanju izgube kognitivnih sposobnosti.

Arhiv naročnika

Zelo primerna miselna aktivnost je tudi barvanje pobarvank. Na spletni strani združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija, Slovenskega združenja za pomoč pri demenci, lahko preberemo, da ima barvanje terapevtski učinek, ker lahko oseba z demenco med tem pozabi na svoje težave, se umiri in si izboljša počutje. Svetujejo uporabo realističnih motivov in manjših formatov, saj bo oseba z demenco tako dejavnost lažje zaključila, to pa bo pri njej spodbudilo dobre občutke. Vse našteto lajša simptome bolezni in izboljša kakovost življenja oseb z demenco in njihovih bližnjih.

Projekt Pobarvajte spomine

V Zavarovalnici Generali so zato v partnerstvu s Spominčico zagnali projekt Pobarvajte spomine, ki zasleduje dva cilja: poskrbeti želijo za ozaveščanje javnosti o tej prevečkrat spregledani tematiki, obenem pa ponujajo konkretne možnosti za spodbujanje miselne aktivnosti oseb z demenco. Na spletni strani je mogoče družinske fotografije pretvoriti v pobarvanke, ki omogočajo vrsto pomembnih dejavnosti:

  • osebe z demenco s prepoznavanjem motivov na fotografijah obujajo spomine,
  • risbe lahko pobarvajo in tako koristno preživijo prosti čas,
  • pri barvanju lahko sodelujejo tudi drugi družinski člani, zlasti najmlajši, s čimer se krepijo družinske vezi.
Arhiv naročnika

Svetlana Almaš, direktorica marketinga in odnosov z javnostmi v zavarovalnici Generali, je ob začetku projekta povedala: »V zavarovalnici Generali smo ponosni, da že vrsto let podpiramo projekte, ki prepoznavajo družbeno pomembne teme. Kot pravi vseživljenjski partner in nekdo, ki stoji ob strani v vsakem trenutku, se zavedamo, da je pozornost, ki jo namenimo bližnjim, največje darilo. V duhu konkretnih dejanj, ki jim je Generali zavezan vse od svojega prvega dne, smo se odločili za projekt Pobarvajte spomine. Z njim nagovarjamo vse družine, ki jih je tako ali drugače prizadela demenca in izgubljajo skupne spomine. S projektom želimo na pozitiven in topel način prispevati k osvetlitvi tako razširjene bolezni, kot je demenca, ter jim vsaj za trenutek polepšati letošnje praznike.«

Pomagajte svojim bližnjim, ki bolehajo za demenco, lajšati simptome bolezni z barvanjem njihovih najljubših fotografij. Skupne dejavnosti navsezadnje ne bodo koristne le za osebe z demenco, temveč tudi za vse, ki skrbijo zanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.