Pobudniki referenduma o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko znatno presegli 2500 potrebnih podpisov

Žana Vertačnik
26.11.2020 06:00
Iz Levice so sporočili, da jim je do tega trenutka uspelo zbrati več kot 23 tisoč podpisov podpore, ki jih bodo vložili danes. Je pa pred njimi še dolga pot, ki bo najverjetneje vključevala razreševanje na ustavnem sodišču
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska vojska je med drugim ključni akter v sistemu zaščite in reševanja. 
Robert Balen

Od leta 2008 so Slovensko vojsko (SV) vlade bolj ali manj zapostavljale, nakupi opreme so bili ustavljeni, finančna sredstva okleščena, aktualna vlada Janeza Janše pa si želi ta trend obrniti. Ko je državni zbor (DZ) minuli teden potrdil šestletni in skorajda milijardni načrt investicij v SV, so v Levici in Socialnih demokratih odgovorili z aktivnostmi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma. Po napovedih koordinatorja Levice Luke Mesca bodo zahtevo za referendum – za kar so morali zbrati najmanj 2500 podpisov – vložili danes.

Ni nujno, da bi ta sredstva okrepila zdravstvo

Proti zakonu, s katerim, pravi obrambni minister Matej Tonin (NSi), bodo zadostili le minimumu potreb SV, pobudniki referenduma nastopajo z argumentom, da Slovenija v tem trenutku ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena zdravstveno, socialno in razvojno: "Sredi največje krize, ko bolnice pokajo po šivih, ko je življenje ustavljeno in prihodnost države povsem negotova, vlada poskuša za našimi hrbti skleniti največji orožarski posel v zgodovini države. Z referendumom zahtevamo pravico, da državljani odločimo, ali bo ta denar šel za orožje – ali za zdravstvo, stanovanja in razvoj." Dilema je po presoji obramboslovke s FDV dr. Jelene Juvan zastavljena napak: "Če tega denarja ne bomo zagotovili vojski, sodeč po dosedanjih izkušnjah, ne pomeni, da se bo izboljšal zdravstveni sistem. Slovenski vojski so bile v preteklih letih, od leta 2008 dalje, odvzete zelo velike količine finančnih sredstev, pa se niso prekanalizirale v zdravstveni sistem." Izpostavljanje dileme maslo ali topovi se, tako Juvanova, zdi kot pihanje na dušo državljanu, ki je soočen z največjo zdravstveno in tudi eksistenčno krizo.

Zopet so po njeni presoji spregledane zmogljivosti, ki so namenjene civilnemu sistemu. Izpostavlja, da je SV ključni akter v sistemu zaščite in reševanja: "Konec koncev gre tudi za vojaški helikopter, ki izvaja helikoptersko nujno medicinsko pomoč." Po njeni presoji pa visi nad realizacijo 780-milijonskega načrta šestletnih investicij še velik vprašaj, saj časovno presega mandat te vlade.

Napovedali že ustavno pritožbo

Še preden bi pobudniki referenduma lahko naredili naslednji korak, začeli zbirati 40 tisoč podpisov za zahtevo za razpis referenduma, bodo najverjetneje naleteli na oviro. Vlada je namreč DZ že predlagala sprejetje sklepa, da referendum o tem zakonu ni ustavno dopusten. Tudi ministrstvo za obrambo je pridobilo pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo, ki sta ga izdelala dr. Matej Avbelj in dr. Igor Kaučič. Ugotavljata, da so izpolnjeni pogoji, zaradi katerih referendum zoper navedeni zakon po ustavi ni dopusten, in sicer: pravni predpis mora po svoji obliki biti zakon, vsebovati mora nujne ukrepe za zagotovitev določenih ustavnih vrednot, te pa so obramba države, varnost in odprava posledic naravnih nesreč. Temu sicer kontrira nekdanji ustavni sodnik dr. Lojze Ude, ki pravi, da pri zakonu investicij v SV nujnosti ni. Opomni na nasproten primer iz leta 2015, ko je ustavno sodišče presojalo člen, ki je omogočal, da vojska skupaj s policisti sodeluje pri nadziranju meje: "Takrat je bila neposredna nevarnost navala migrantov, zdaj neposredne nevarnosti še zdaleč ni." Ude problematizira še, da v zakonu ni precizno opredeljen odnos s proračunom: "Vnaprej se želi, da bi bil tisti, ki bo sprejemal proračun, vezan na ta vladni zakonski načrt. Proračun se na ta način ne sestavlja, obveznosti iz proračuna se z zakonom vnaprej ne opredeljujejo."

DZ bi na izredni seji sicer lahko že kmalu odločal o ustavni (ne)dopustnosti referenduma, pri čemer so v Levici napovedali, da se bodo obrnili na ustavno sodišče. V najboljšem primeru, če bi njihovi pritožbi na ustavnem sodišču ugodili, pa računajo, da bi aktivnosti lahko nadaljevali šele z začetkom prihodnjega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta