Ponovno

30.10.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

​Žal smo ponovno v obdobju, ko natančno štejemo postelje, covid bolnišnice, pozitivne teste in smrti. Tokrat četrtič in epidemiologi pravijo, da zdaj pa najverjetneje res zadnjič, zato moramo to etapo karseda dobro prestati. To zimo se bodo namreč z virusom najverjetneje srečali mnogi, ki se še niso ali pa niso cepljeni. Takih pa je še kar nekaj.

Z vsemi odmerki cepiva je cepljena le dobra polovica državljanov, interesa med preostalimi pa ni več veliko. Tudi zanimanje za testiranje upada, saj so številni ugotovili, da se da brez večjih težav živeti tudi z lažnim pogojem PCT ali pa kar brez njega. Pristojni so ob slabšanju epidemiološke slike okrivili ljudi, ki da pravil ne spoštujejo, pozabili pa so omeniti, da so vsi odloki po vrsti težava sama po sebi. Jasnih navodil ni - niti glede preverjanja niti glede sankcioniranja. Če so na začetku še upali, da bo poduk pred prazniki, da naj se spet vsi spomnimo osnov, zadoščal, je zdaj vse bolj jasno, da brez zaostrovanj tudi tokrat najverjetneje ne bo šlo.

Številke so iz dneva v dan višje in daljše. Napovedi so mračne, omenjata se najhujši val in črni scenarij, ki ga poznamo iz Bergama. "Ročno zavoro", kot kompletnemu zaprtju brez izjem pravi epidemiolog Mario Fafangel, bo treba zategniti, ko bo na intenzivni negi polnih od 160 do 180 postelj. Ocena je, da bi se to lahko zgodilo že čez teden ali dva.

Čeprav uradno predstavniki vlade tega še niso dejali in se izmikajo, ko jih sprašujemo, kakšna zaostrovanja lahko pričakujemo in kdaj, bo ta scenarij neizbežen. Do mejnih številk nas loči le še nekaj deset pacientov na intenzivni negi, ali drugače - dober teden.

Po stari praksi pa bodo navodila za gospodarstvenike, obrtnike in šolnike verjetno spet priletela zadnji trenutek. Človek bi si mislil, da bo s prakso in vedno boljšimi orodji lažje. Pa vse bolj kaže, da ne bo tako. Ta jesen je imela potencial, da bi najhujše lahko preprečili. Imamo izkušnje z zdravljenjem, teste in cepiva, a še vedno vsega tega ne znamo izkoristiti. Pred vrhuncem četrtega vala se zdi, da smo na začetku že znanega, le da brez učinka presenečenja iz lanskega leta. Virus je še vedno korak pred nami.

Epidemije bo konec, vprašanje je le, s koliko žrtvami se bo poslovila. Danes, ko imamo na voljo cepivo in tudi vse druge ukrepe, je vsaka preveč. In ker nismo razmišljali prej, bomo za manj smrtnih žrtev verjetno za nekaj časa spet žrtvovali svobodo, številna druga, tudi nujna zdravljenja necovidnih bolnikov, poslovanje podjetij in obrtnikov ter morda tudi vzgojo in izobraževanje otrok.

Pritisk na bolnišnice je velik, kapacitete pa so omejene. Pri tem niso glavni problem postelje in bolniške sobe, temveč kadri. Da ne bomo prišli do točke, ko se bodo zdravniki odločali o tem, komu dati pomoč, je zato zdaj nujno, da se spet spomnimo, kako se pravilno nosi maska, se ustavimo pri vsakem razkužilu in se za nekaj časa odpovemo množičnim druženjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta