Poskus uboja: Na nožu našli kri obtoženega in oškodovancev

Tamara Krivec, Dnevnik
09.05.2023 06:00

Na sojenju Marjanu Elemirju Rozmanu, ki mu tožilstvo očita poskus uboja zdaj že nekdanje partnerke, poskus uboja njenega bivšega partnerja in nasilništvo, je pričal strokovnjak za forenziko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marjan Elemir Rozman opis dogodkov po obtožnici zanika. Brani se, da je oškodovanka od njega hotela denar za drogo, ko ga ni dobila, pa da si je nož na vrat nastavila sama.
Nik Erik Neubauer/dnevnik

V nadaljevanju sojenja Marjanu Elemirju Rozmanu za poskusa uboja zdaj že nekdanje partnerke Andreje in njenega bivšega partnerja Sandija je svoje izvedeniško mnenje predstavil Gavrilo Hadžić iz nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL). Pregledal je cel nož, tako ročaj kot 13-centimetrsko rezilo, ki ga je policija našla na kraju kaznivih dejanj, in sicer na tleh pod preprogo. Svetlo rdečkasta sled, kri, je bila na domnevnem orožju vidna že s prostim očesom. Na vprašanje, ali je nož kdo "po uporabi" obrisal, je prikimal: "Tako je bilo videti. Neobrisani so običajno nekoliko bolj mastni od krvi." Da bi se sveža kri prenesla zgolj na preprogo, pa dvomi. Skratka – na nožu je našel DNK-sledi vsaj treh oseb, na rezilu med drugim Rozmanove in Andrejine, na ročaju poleg njunih še Sandijevo. A ker trenutno na NFL še ne morejo ugotavljati starosti najdenih bioloških sledi, tako ni mogel z gotovostjo odgovoriti na vprašanje, ali bi lahko bila kri na nožu starejša, torej od nekaj dni prej.

Različne zgodbe

Obtoženi Rozman očitana mu kazniva dejanja, poleg poskusov uboja še nasilništvo do nekdanje partnerke, zanika. Pravi, da se je v incidentu s Sandijem zgolj branil pred napadom. Ta se je odvil 1. septembra predlani v stanovanju v ljubljanskem Zalogu, kjer sta živela obtoženi in domnevna oškodovanka. Takrat sta še bila par. Ona naj bi mu bila večkrat potožila, kako nasilen je bil Sandi v preteklosti do nje, pretepal naj bi jo bil tudi z železno palico. Tistega usodnega dne se je Sandi, ki ga Rozman dotlej še ni srečal, skozi okno pretihotapil v njuno stanovanje. Po navedbah obtoženca se je začel dreti na Andrejo in jo žaliti, nato pa jo je še udaril z bokserjem, zaradi česar se je Rozman prestrašil. Z istim orožjem naj bi bil še njemu prebil ustnico ter ga poškodoval še po ušesu in očesu. Ker pa ga je Sandi nato zbil na tla, ga obtoženi nikakor ne bi mogel poškodovati, se brani. Motiva, da bi Sandija zabodel, pa tudi ni imel. Oškodovančeva različica je sicer povsem drugačna – obtoženi Rozman naj bi mu bil trebuh "preluknjal z nožem", nakar so se vsi trije grabili za nož, ki je nekam padel. Po Sandijevih navedbah je obtoženi zato zagrabil drugega in ga zabodel v vrat. Obtoženčeva nekdanja partnerka Andreja je sprva pritegnila z njim, Rozmanom, češ da je res ravnal v samoobrambi, nato pa si premislila in ga opredelila kot napadalca.

 

Le lažje poškodbe

Sandi je bil lažje poškodovan, saj jo je tistega septembrskega dne odnesel s celimi vitalnimi organi, bi pa lahko bilo stanje veliko hujše, če bi prišlo do predrtja trebušne stene ali če bi bil nož usmerjen v notranjost vratu. Tri dni po incidentu je šel svoje rane zdravniku pokazat še Rozman. V zdravniški dokumentaciji so zabeležili udarnino na glavi in očesu, na vratu in trebušni steni ter odrgnino na podlahti. Takrat še partnerko Andrejo pa naj bi bil po mnenju tožilstva Rozman poškodoval januarja lani, in sicer z nožem po vratu. Prijela naj bi bila za rezilo, se porezala po rokah in pobegnila, on pa naj bi jo bil zmerjal s kurbo in ji grozil, da bo ubil tako njo kot celo družino, ji odrezal glavo in to pustil kar na stopnišču. Obtoženi zanika tak opis dogodka. Pravi, da je Andreja od njega hotela denar za drogo, ko ga ni dobila, pa da si je nož na vrat nastavila sama.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta