Poskus uboja: V tretje je dobil še nižjo kazen

30.10.2021 06:28
Ljubljansko okrožno sodišče je sklenilo ponovljen procez zoper Davida Baltića, ki je pred tremi leti za Bežigradom v Ljubljani z nožem ranil Evrisa R. Izreklo mu je kazen tri leta zapora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Davidu Batiču je sodišče včeraj sodbo izreklo v nenavzočnosti, saj je bil na hitrem antigenskem testu pozitiven. Foto: Luka CJUHA/DNEVNIK
Luka CJUHA/Dnevnik

"Sodišče meni, da je kazen treh let zapora primerna kazen, saj je bil obtoženi v preteklosti že kaznovan zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Se pa sodišče strinja z obtoženčevim odvetnikom, ki pravi, da je v tem primeru šlo za mlade ljudi, ki sta jih življenjska situacija in okolje, v katerem živijo, silila v neke vedenjske vzorce, ki so nesprejemljivi v družbi. Sodišče se je na tretjem sojenju ukvarjalo tudi s tem, ali je obtoženi poskus uboja morda storil v prekoračenem silobranu. Teh dokazov sodišče ni našlo kljub dodatnemu zaslišanju nekaterih prič in sodnega izvedenca medicinske stroke. Dejanje se je zgodilo med prerivanjem, zato je oškodovanec utrpel poškodbe na hrbtu, ki na srečo niso ogrozile njegovega življenja," je včeraj v izreku sodbe Davidu Batiču poudarila ljubljanska okrožna sodnica Vesna Podjed. Dvaindvajsetletni David Batič iz Kamnika, ki so mu zaradi poskusa uboja Evrisa R. sodili že v tretje, se včerajšnjega naroka ni udeležil. Njegov zagovornik, odvetnik Milan Vajda, je sodnici povedal, da obtoženega ni zato, ker se je šel v četrtek z namenom, da bi na izreku sodbe izpolnjeval potreben pogoj PCT, testirat, rezultat hitrega antigenskega testa pa je bil pozitiven.

Na srečanje prišel s solzivcem in nožem

Sodnica Podjedova je Batiča tudi v preteklosti spoznala za krivega. Prvič ga je obsodila na pet let zapora, drugič na tri leta in tri mesece. A višje sodišče je obe sodbi razveljavilo. Če bo tokratna sodba postala pravnomočna, se bo moral vrniti za zapahe le še za eno leto, saj je dve leti že prestal v priporu.

Napad z nožem se je zgodil 8. novembra 2018, ko se je Batič za Bežigradom z znancem dobil zaradi neporavnanih računov glede avta in motorja. Batiča je v avtu čakala mama, Dino je na srečanje prišel z Evrisom R. Takoj se je vnel prepir, zapele so pesti, Evris pravi, da se je David vanj zagnal in ga zabodel, zraven pa kričal, da bo vse pobil. Obtoženčeva zgodba v tretjem krogu sojenja pa je bila drugačna. Zagovarjal se je, da je Evris udaril prvi, in to tako močno po glavi, da se mu je kar stemnilo. Sledili naj bi bili številne brce in še več udarcev. Nekje vmes je David z nožem dvakrat zabodel Evrisa, a se trenutka, ko je izvlekel nož, sploh ne spominja. Vztrajal je, da ga je bilo takrat zelo strah in se je čutil ogroženega, saj sta ga napadala dva. Nož naj bi bil iz žepa jakne potegnil samo zato, da bi ju prestrašil. Sam je nato poklical reševalce in počakal policijo. "Obtoženi je na kraj dogodka prišel jezen, zato ne drži njegov zagovor, da se je med prerivanjem z oškodovancem in njegovim prijateljem tako zelo ustrašil, da se je z nožem le branil. Obtoženi se je med prerekanjem in prerivanjem popolnoma spustil z vajeti, zato je tudi z nožem zabodel oškodovanca. Dejanje je storil z naklepom, saj je na srečanje, katerega pobudnik je bil prav on, prišel s solzivcem in nožem, s katerim je ranil oškodovanca," je v izreku sodbe izpostavila sodnica.

Tožilka v tretje malce popustila

​Tožilka Katjuša Čeferin je v svoji sklepni besedi vztrajala, da je obtoženemu kaznivo dejanje poskusa uboja dokazano in da ne gre verjeti njegovemu tretjemu zagovoru, da se ničesar več ne spominja. V sodni preiskavi je povedal, da si je oškodovanec rano povzročil sam, ko so se prerivali, na prvem in drugem sojenju pa je vztrajal, da se je oškodovanec poškodoval, ko je padel na tla. Tožilka je vztrajala, da se je obtoženi dejanja kljub zaužitem mamilu (marihuana in heroin) zavedal. Je pa za razliko od prejšnjih sojenj tokrat za obtoženega predlagala nekoliko nižjo kazen, in sicer štiri leta in osem mesecev zapora, na prvem in drugem sojenju po pet let zapora. "Obtoženi se je po prihodu iz zapora očitno zresnil, začel je obiskovati Društvo za nenasilno komunikacijo, obiskuje šolo prek Ljudske univerze, zato menim, da je prognoza njegovega vedenja v prihodnje boljša, kot je bila v preteklosti, ko je konflikte reševal le z nasiljem. Zato sem predlagala izrek nekoliko nižje zaporne kazni," je še povedala tožilka.

Odvetnik Milan Vajda pa je v sklepni besedi nagovoril sodišče, da je dokazni postopek pokazal, da obstajajo razlogi za prekvalifikacijo poskusa umora v milejše kaznivo dejanje. "Obtoženi in njegova družba, tudi oškodovanec in njegov prijatelj, so na neki način žrtve življenja, ki ga trenutno živimo, ko imamo vse na voljo, drogo, alkohol, internet, in lahko od tega postanemo zasvojeni. Ljudje si pri tem moramo znati postaviti meje, do kam lahko gremo. Večini to uspe, nekaterim, še posebej mladim, pa ne in zato lahko zaidejo na stranpota. Obtoženemu si je po prihodu iz pripora, v katerem je bil več kot dve leti, uspelo urediti svoje življenje, obiskuje srednjo šolo in pred nekaj dnevi je dobil svojo prvo petico v življenju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta