(PREDSTAVLJAMO) Aston Martin V12 vantage ali konec neke dobe

Vinko Kernc Vinko Kernc
03.09.2022 05:00

Aston Martin je menda edina poznana britanska znamka, ki je še vedno – britanska. Sicer tudi ona vedri in oblači, a ima, še posebno zadnje čase, kaj pokazati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roadster je za dva centimetra višji in za 60 kilogramov težji od kupeja. Ponuja pa dosti več uživaštva z vetrom v laseh.
Aston Martin

Pravite: nič novega? Ja, vantage je že bil, denimo 1993 kot različica viraga pa potem kot samostojen model 2005 in končno še 2018. Ja, tudi roadster je že bil leta 2006 in potem 2020. In ja, tudi V12 vanatage roadster je že bil leta 2013. Nič novega?

Vantage je zadnji aston martin z V12. Konec neke dobe in eden od razlogov, da so vse načrtovane prodali že ob oznanitvi modela …
Aston Martin

Vantage, predstavljen 2018, je 4,5 metra dolg dvosedežni športni kupe. Ob predstavitvi ga je gnal štirilitrski biturbo V8 znamke Mercedes-AMG, dokler niso v Gaydonu, kjer znamka domuje, marca letos vanj namestili tudi 5,2-litrskega biturba V12 s kotom med valji 60 stopinj. Ta motor je uradno Aston Martinov, v resnici pa gre za arhitekturo, nastalo z združitvijo dveh (izdatno dodelanih) Fordovih V6. Delo sta opravila Ford in priznani Cosworth, slednji tudi izdeluje ključne sestavne dele. Motor se pojavlja z različnimi prostorninami od 5,2 do 7,3 litra.

Aston martin vantage: največji motor (V12) v najmanjšem in najbolj športnem avtomobilu te znamke
Aston Martin

V primeru vantaga gre za 5.2 twin turbo, ki razvije 753 njutonmetrov in 515 kilovatov. Postavljen je spredaj sredinsko, menjalnik z osmimi prestavami znamke ZF in z mehansko(!) zaporo diferenciala (LSD) pa zadaj sredinsko. To je vzrok za odlično razdelitev mas v razmerju 52 odstotkov (spredaj) proti 48. V12 vantage tehta 1795 kilogramov, kar pomeni, da pride na tono mase kar 287 kilovatov …

Aston Martin

Videz, za katerega je zadolžen Britanec Marek Reichman, je poosebljenje tistega, čemur ljubitelji rečejo avtomobilska erotika. Skoraj dva metra širok in manj kot 1,3 metra visok, dolžinsko pa v razredu, kjer so tudi R8 coupé, F-type, 911, AMG GT, huracán in portofino, se ponaša s čistimi potezami in značilno motorno masko. Pravijo, da so za vzor vzeli dirkalnik Vulcan in model DB10, ki so ga pripravili posebej za film Spectre.

Aston Martin

Pri Aston Martinu so po predhodnem draženju (V12 vantage RS concept, 2007) objavili dvoje: da bodo izdelali le 333 primerkov tega modela in da je vantage zadnji aston martin z motorjem V12. Ni čudno, da je bil razprodan, še preden so izdelali prvi sestavni del zanj. Zato tudi cene ni bilo treba objaviti. Pravijo, da »cena ustreza ekskluzivnosti«.

Resna firma ne more požreti besede, čeprav bi jih najbrž lahko prodali nekajkrat toliko. A so tudi vedeli, da zgodbe v resnici še ni konec. Njihov vzorec uvajanja novih različic zahteva vsaj še eno in prav to so oznanili pred dnevi: V12 vantage roadster. Pregrešno privlačni roadster (dvosedežni kabriolet) ima (skoraj) vse enako kot kupe, torej aluminijasto karoserijo, veliko karbona in kompozitnih materialov, ogljiko-keramične zavore, prednja koluta premera 410 milimetrov, gume 275/35 spredaj in 315/30 zadaj na 21-palčnih platiščih in, jasno, celoten pogon vse od V12 s 515 kilovati do zadnjih koles. Dodatne ojačitve karoserije so maso povečale za 60 kilogramov, a osnovnih zmogljivosti (3,5 sekunde do 100 in največ 322 km/h) to ni prizadelo. Pomična streha je klasična, torej platnena. Elektrika jo v 6,7 sekunde odpre in v 6,8 zapre vse do hitrosti 50 kilometrov na uro.

Aston Martin

A vsega lepega je enkrat konec. Finale so napovedali že za vantage kupe, zdaj tudi za roadster. Teh bodo naredili le 249 in trikrat lahko ugibate, ali je še kakšen naprodaj. Če ste slučajno med srečneži, tudi že veste: če ste vplačali za kupe, ga morda že imate, roadsterji pa bodo k prvim kupcem prišli v zadnji četrtini tega leta.

Aston Martin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta